Меко козе сирене с подправки

Меко козе сирене с подправки

Подготовка 0 мин Приготвяне 0 мин
Трудност: Лесно
Порции: 3
Автор: Goodfood

Ако и вие като нас сте любители на мекото, прясно и ароматно козе сирене, но намирате цената му за отблъскваща, ето един проект, с който да се захванете през уикенда.

Продукти

  • 1 л прясно козе мляко
  • сокът от 2-3 лимона
  • 5 скилидки чесън
  • малко див лук, ситно нарязан
  • 1 ч.л. Мащерка , ситно нарязана
  • 3 ч.л. сол

Приготвяне

 

Ден първи:

Пригответе голяма метална купа с ледено студена вода.

Затоплете млякото, без да кипва, докато стигне температура от 80°С – трябва да видите малки мехурчета, изскачащи на повърхността. Дръпнете от огъня и налейте в малка метална купа.

Добавете 2/3 от лимоновия сок. Поставете купата с млякото в купата с ледената вода и охлаждайте, докато се формират малки бели частички в бледо жълта течност (20-30 мин). Ако не се случи нищо, добавете останалия лимонов сок и сложете в хладилника, докато се образуват бели парцалчета.

Извадете купата от ледената вода. Излейте водата от голямата купа и я застелете с фин тензух. Излейте пресеченото мляко отгоре, за да отделите парченцата от суроватката (нея запазете за друга рецепта). Оставете да се отцеди в хладилника за една нощ.

Ден втори:

Съберете краищата на тензуха и леко притиснете с ръце, за да отцедите колкото можете повече течност. Изгребете меките парченца сирене в купа.

Добавете нарязания чесън, дивия лук, мащерката, сол и малко черен пипер. Объркайте добре и сервирайте с препечен хляб.

Ще се запази в хладилника до 1 седмица. 

Коментирай
Харесай 3 Теодора Даниела Мария

Тагове

А-Я рецепти Вегетариански ястия Гарнитури и сосове Европейска кухня Здравословни Предястия Рецепти за парти

Опитайте още

Сготви

Харесай Парти пици

Goodfood 45 м , чери домати, зелена салата, суха мая, листа от Босилек, салам, Сладка царевица, бяло брашно, доматено пюре, червени чушки, чедър, зехтин, винен оцет, моцарела, хумус, захар, сух риган, черни маслини, риба тон, Чесън, шунка 20 продукта

Препоръчани

Коментари