Карфиол на фурна с грюйер и горчица

Карфиол на фурна с грюйер и горчица

Подготовка 10 мин Приготвяне 50 мин
Трудност: Лесно
Порции: 4
Автор: Goodfood

Тази топла и вкусна лека вечеря се приготвя бързо и е много полезна

Продукти

  • 1 голяма глава карфиол, на цветчета
  • олио за поливане
  • 30 г краве масло
  • 30 г брашно
  • щипка смлян синап
  • 150 мл мляко
  • 150 г сметана
  • 60 г синьо сирене или узрял чедър
  • 1/2 връзка див лук, ситно нарязан
  • щипка лют червен пипер
  • голяма шепа сухи трохи
  • 30 г грюйер или пармезан (или вегетарианската им разновидност)
  • щипка прясно смляно Индийско орехче

Приготвяне

1. Загрейте фурната на 220°С (200°С с обдухване). Сложете карфиола в тавичка, полейте го с олио, покрийте го с фолио и го оставете във фурната за 30 мин, докато я загрявате. Наглеждайте го да не се развари.

 

2. Междувременно направете соса. Запържете брашното в маслото за 1 мин, като разбърквате от време на време. Сложете синапа и дръпнете съда от котлона. Изсипете млякото и сметаната в кана и ги добавете към брашното, като разбърквате постоянно, докато получите хомогенна смес (виж съвета горе).

 

3. Върнете соса на умерен огън за около 1 мин, после увеличете температурата и го оставете да къкри 1-2 мин, докато се сгъсти. Дръпнете го от котлона и добавете синьото сирене и дивия лук.

 

4. Извадете карфиола от фурната, махнете фолиото и го прехвърлете в съд за печене. Ако в тавичката е останала течност, изхвърлете я. Залейте карфиола със соса и поръсете с черен пипер (от сол вероятно няма да има нужда, защото сирената са солени). Поръсете ястието с трохите, настъргания грюйер и накрая с индийското орехче. Сложете съда във фурната и запечете за 20-25 мин до златисто.

 
Съвет
 
Ако течността се прибавя прекалено бързо в брашното, сосът ще стане на бучки. Сложете първоначално около една четвърт и разбърквайте бързо, докато бучките се разпаднат. После сложете още малко и разбъркайте отново. Ако все пак се появят бучки, разбийте соса интензивно с тел за яйца и те ще се разтворят.
Коментирай
Харесай 0

Тагове

А-Я рецепти Вегетариански ястия Европейска кухня Здравословни

Опитайте още

Сготви

Харесай Кюфтета от наденички и фенел с леща

Goodfood 1 ч 5 м , лук, зелена Леща, семена от фенел, Чесън, лимон, моркови, доматено пюре, зехтин, червено вино, магданоз, наденички, фенел, пилешки бульон 13 продукта

Препоръчани

Коментари

.................................