Хляб с маково семе и сусам

Хляб с маково семе и сусам

Подготовка 25 мин Приготвяне 35 мин
Трудност: Лесно
Порции: 20
Автор: Goodfood

Много добра комбинация, опитайте задължително тази английска класика

Кал. Мазнини Нас. мазнини Въглехидрати Захар Фибри Протеини Сол
107 ккал 2 г 1 г 19 г 0 г 1 г 4 г 1.4 г
Захар Фибри Протеини Сол 0 г 1 г 4 г 1.4 г
107 ккал 2 г 1 г 19 г 0 г 1 г 4 г 1.4 г

Продукти

  • 500 г брашно за хляб
  • 7 г суха мая
  • 1 1/2 ч.л. сол
  • 1 с.л. меко масло
  • 1 с. л. слънчогледови семки
  • 1 с. л. сусам
  • 1 с. л. маково семе и още за поръсване

Приготвяне

1. Месете брашното, солта и маята в голяма купа. Добавете маслото и го объркайте с брашното. Добавете семената. Направете кладенче в средата, налейте почти 300 мл хладка вода и замесете тесто. Ако е нужно, добавете още съвсем малко вода. Сложете тестото на набрашнена повърхност и месете около 8-10 мин, докато стане гладко и еластично. Покрийте с обърната купа и оставете да втасва 45-60 мин, докато удвои обема си.

2. Оформете хляба, като премесите отново тестото няколко пъти, и разточете правоъгълник с размери 25 х 20 см. Сгънете късите страни към средата, направете ¼ завъртане и разточете отново до същия размер. Навийте на стегнато руло откъм късата страна. Притиснете двата края, така че хлябът да не се развива. Сложете хляба върху тава, застлана с хартия, със снадката надолу. С остър нож направете 7-8 диагонални среза по повърхността. Оставете да втаса още веднъж, за 40 мин. Намажете леко с вода и поръсете със семената.

 

3. Сложете дълбока тава на дъното на фурната 20 мин преди да сте готови за печене и загрейте фурната до 230°С (210°С с обдухване). Сложете втасалия хляб във фурната и налейте 250 мл студена вода в тавата (ще се вдигне пара, която ще направи хляба ви с хрупкава коричка). Печете 30-35 мин, до златисто. Извадете от фурната и охладете върху решетка.

Коментирай
Харесай 1 Vanya

Тагове

А-Я рецепти Английска и Ирландска Европейска кухня Тестени

Опитайте още

Препоръчани

Коментари

....................................