Пай с диви гъби и кестени

Пай с диви гъби и кестени

Подготовка 20 мин Приготвяне 60 мин
Трудност: Лесно
Порции: 4
Автор: Goodfood

Това е вегетарианската алтернатива на класическия пай по селски. С манатарки става великолепен. Засищащо ястие, но за да е още по-хранително, може да го поднесете със задушено в масло къдраво зеле.

Кал. Мазнини Нас. мазнини Въглехидрати Захар Фибри Протеини Сол
538 ккал 30 г 14 г 59 г 25 г 15 г 11 г 1.05 г
Захар Фибри Протеини Сол 25 г 15 г 11 г 1.05 г
538 ккал 30 г 14 г 59 г 25 г 15 г 11 г 1.05 г

Продукти

  • 2 с.л. олио
  • 2 моркова, нарязани
  • 1/2 жълта ряпа, ситно нарязана
  • 12 главички маринован лук или арпаджик, обелени и цели
  • 1 скилидка чесън, смачкана
  • 1 стрък Розмарин
  • 1 ч.л. доматено пюре
  • 1 ч.л. мармайт (екстракт от мая)
  • 200 г накълцани домати от консерва
  • 50 мл бяло вино
  • 175 мл зеленчуков бульон
  • 500 г пресни манатарки или микс от диви гъби, едро нарязани
  • 200 г варени кестени, обелени и разполовени
  • ЗА ТОПИНГА
  • 3 картофа, нарязани
  • 2 пащърнака, нарязани
  • 2 моркова, нарязани
  • 300 г Целина , нарязана
  • 100 г масло
  • 50 мл мляко

Приготвяне

1. Загрейте олиото в голям тиган и запържете морковите, ряпата и лука за 8 мин. Добавете чесъна, розмарина, доматеното пюре и мармайта и гответе още 5 мин. Сипете накълцаните консервирани домати и виното и остържете добре дъното на съда. Добавете бульона, гъбите и кестените и оставете всичко да къкри, докато сосът се сгъсти. Отстранете тигана от огъня и го оставете да поизстине.


2. За топинга първо кипнете всички зеленчуци в голяма тенджера с подсолена вода. Варете ги, докато станат готови. Отцедете ги и ги оставете да изстинат без капак за 5 мин. Намачкайте всичко на по-едро пюре с млякото, маслото и подправки на вкус.


3. Загрейте фурната на 190ºС (170ºС с обдухване). В огнеупорен съд сложете соса с гъбите, покрийте го с пюрето и запечете за 30 мин до златисто. По желание сервирайте с листни зеленчуци с масло.

Коментирай
Харесай 0

Тагове

А-Я рецепти Вегетариански ястия Европейска кухня

Опитайте още

Сготви

Харесай Сметанови ньоки с пушена пъстърва и копър

Goodfood 10 м , малка връзка копър, нарязан, няколко стръкчета запазени за гарниране, голяма тиквичка, едро настъргана, ньоки, топло пушени филета пъстърва, начупени на големи парчета, пълномаслена сметана 5 продукта
Сготви

Харесай Супа с пушена треска, пресни картофи и кленов сироп

Goodfood 40 м

Препоръчани

Коментари

....................................