Здравословни бургери

Здравословни бургери

Подготовка 25 мин Приготвяне 40 мин
Трудност: Лесно
Порции: 4
Автор: Goodfood

Рецепта, с която любимите бургери стават суперздравословни, но също толкова вкусни

Кал. Мазнини Нас. мазнини Въглехидрати Захар Фибри Протеини Сол
405 ккал 15.4 г 5 г 37 г 10 г 0 г 32 г 1.44 г
Захар Фибри Протеини Сол 10 г 0 г 32 г 1.44 г
405 ккал 15.4 г 5 г 37 г 10 г 0 г 32 г 1.44 г

Продукти

  • ЗА БУРГЕРИТЕ
  • 400 г кайма с минимално съдържание на мазнини
  • 5 стръка зелен лук, ситно нарязани
  • 140 г ситно настъргани моркови
  • 2 скилидки чесън, ситно нарязани
  • 2 ч.л. дижонска горчица
  • 1 с.л. нарязан естрагон
  • 1 яйце, разбито
  • 4 пълнозърнести питки за бургери, разполовени
  • 1 1/2 ч.л. рапично олио за намазване
  • 25 г кресон
  • ЗА САЛЦАТА
  • 2 големи червени чушки, разполовени и без семки
  • 100 г чери домати, разполовени
  • 2 ч.л. сок от зелен лимон
  • 2 ч.л. нарязан див лук
  • 1/4 от много малка глава червен лук, нарязана на тънки ленти
  • 1 щипка лют Червен пипер

Приготвяне

1. Сложете каймата в голяма купа заедно със зеления лук, настъргания морков, чесъна, горчицата, естрагона и яйцето. Разбъркайте добре с вилица. Подправете с пипер и щипка сол и разделете сместа на 4. Оформете бургерите с ръце – 10 см в диаметър и 2 см дебелина. Охладете за 30 мин. Можете да направите следното предишния ден – поставете бургерите между листове пергаментова хартия, за да не залепват, увийте ги в прозрачно фолио и ги охладете.


2. Междувременно загрейте фурната на 200°C (180°C с обдухване). Поставете чушките с вътрешната страна надолу върху хартия за печене. Печете 35 мин, докато люспата почернее. В последните 3 мин поставете до тях доматите с вътрешната страна нагоре, за да омекнат леко. Извадете и веднага прехвърлете чушките в малка купа, която покрийте с фолио. Оставете да изстинат за 5–10 мин, обелете ги, нарежете ги и ги върнете в купата. Накълцайте доматите и ги добавете към чушките заедно със сока от лайм, дивия и червения лук и лютия червен пипер. Опитайте и ако е необходимо, добавете малко черен пипер. Оставете настрана. Може да приготвите ден-два предварително и да оставите в хладилника.


3. Загрейте оребрен тиган или пригответе бургерите на барбекю. Поставете и питките на тигана с вътрешната страна надолу, докато добият лека коричка. Намажете едната страна на бургерите с рапично олио и ги сложете на тигана с намазнената страна надолу. Печете 5 мин, но не ги местете, защото може да залепнат. Намазнете сухата страна с останалото олио, обърнете и печете още 5 мин. (Ако обичате по-препечено, добавете по още 1–2 мин от всяка страна).


4. Извадете бургерите и ги оставете да починат 2–3 мин. Поръсете долната страна на всяка питка със сока от чушките, поставете няколко стръка кресон, сложете бургера, добавете лъжица салца и още малко сок. Затворете питката.

Коментирай
Харесай 0

Тагове

А-Я рецепти Европейска кухня Здравословни

Опитайте още

Сготви

Харесай Хрупкави рибени хапки с печени картофи

Goodfood 50 м
Сготви

Харесай Топла салата с лимон и тиквичка

Goodfood 15 м , лимон, тиквички, Чесън, зехтин, босилек 5 продукта

Препоръчани

Коментари

....................................