Пай по селски

Пай по селски

Подготовка 35 мин Приготвяне 110 мин
Трудност: Лесно
Порции: 10
Автор: Goodfood

Засищащ пай с плънка от кайма с букет от подправки и топинг от картофено пюре, поръсено със сирене

Кал. Мазнини Нас. мазнини Въглехидрати Захар Фибри Протеини Сол
600 ккал 34 г 16 г 40 г 7 г 4 г 37 г 1.15 г
Захар Фибри Протеини Сол 7 г 4 г 37 г 1.15 г
600 ккал 34 г 16 г 40 г 7 г 4 г 37 г 1.15 г

Продукти

  • 3 с.л. зехтин
  • 1,25 кг телешка кайма
  • 2 глави лук, нарязани на дребно
  • 3 моркова, нарязани
  • 3 стръка целина, нарязани
  • 2 скилидки чесън, нарязани на дребно
  • 3 с.л. брашно
  • 1 с.л. доматено пюре
  • голяма чаша червено вино (по желание)
  • 850 мл телешки бульон
  • 4 с.л. сос „Уорчестър“
  • няколко клонки мащерка
  • 2 дафинови листа
  • ЗА ПЮРЕТО
  • 1,8 кг картофи, нарязани
  • 225 мл прясно мляко
  • 25 г масло
  • 200 г твърдо сирене чедър
  • прясно настъргано Индийско орехче

Приготвяне

1. Загрейте 1 с.л. зехтин в голям тиган и запържете каймата, докато покафенее, може да ви се наложи да я пържете на части. Когато е готова, я оставете настрана. Изсипете в тигана останалия зехтин, добавете зеленчуците и пържете на умерен огън за около 20 мин, докато омекнат. Прибавете чесъна, брашното и доматеното пюре, усилете огъня и пържете за няколко минути, след което върнете телешкото в тигана. Изсипете виното, ако сте решили да използвате, и оставете да ври, докато се редуцира. Добавете бульона, соса „Уорчестър“ и подправките. Когато заври, оставете да къкри 45 мин. Сосът трябва да стане гъст и да покрива месото. Проверете гъстотата след 30 мин. Ако все още има много течност, усилете огъня. Подправете със сол и пипер и извадете дафиновите листа и клонките мащерка.


2. Междувременно направете пюрето. Поставете картофите в голяма тенджера с подсолена вода, изчакайте да заврат и оставете да къкрят, докато омекнат. Отцедете ги и оставете за няколко минути да изстинат. Намачкайте ги добре заедно с прясното мляко, маслото и 3/4 от сиренето и подправете с индийско орехче, сол и черен пипер.


3. С лъжица разпределете каймата в два огнеупорни съда. Отгоре разстелете пюрето. Поръсете с останалото сирене. Ако ще консумирате веднага, загрейте фурната на 220°C (200°C с обдухване) и печете за 25-30 мин или докато горната част на пая стане златиста. Или следвайте съветите (вдясно) и замразете.

Коментирай
Харесай 0

Тагове

А-Я рецепти Европейска кухня Ястия с месо

Опитайте още

Препоръчани

Коментари

....................................