Фалафели с пикантен сос от домати и кашу с поширани пролетни зеленчуци

Фалафели с пикантен сос от домати и кашу с поширани пролетни зеленчуци

Подготовка 60 мин Приготвяне 30 мин
Трудност: Лесно
Порции: 4
Автор: Goodfood

Направете си сами фалафели, няма да съжалявате.

Кал. Мазнини Нас. мазнини Въглехидрати Захар Фибри Протеини Сол
526 ккал 28 г 4 г 39 г 12 г 17 г 22 г 1.9 г
Захар Фибри Протеини Сол 12 г 17 г 22 г 1.9 г
526 ккал 28 г 4 г 39 г 12 г 17 г 22 г 1.9 г

Продукти

  • ЗА ФАЛАФЕЛИТЕ
  • 200 г сушен нахут
  • 25 г магданоз, листата откъснати, запазете стеблата за бульона
  • 2 скилидки чесън, едро нарязани
  • 1 лук шалот, едро нарязан
  • 2 ч.л. смлян кимион
  • 1 1/2 ч.л. смлян кориандър
  • 1/2 ч.л. куркума
  • 1/2 ч.л. кайенски пипер
  • 1/2 ч.л. безглутенов бакпулвер
  • слънчогледово олио, за пържене
  • ЗА ПРОЛЕТНИТЕ ЗЕЛЕНЧУЦИ
  • 200 г бейби моркови
  • 1 глава фенел, нарязана на полумесеци
  • 20 аспержи (около 200 г)
  • 12 репички, разполовени
  • 100 г прясна или замразена бакла, само бобчетата (или заменете със зелен фасул)
  • 100 г зърна от нар
  • ЗА ПИКАНТНИЯ СОС ОТ ДОМАТИ И КАШУ
  • 25 г кашу
  • 1 с.л. сусамови семена
  • 1 ч.л. семена кимион
  • 1/2 ч.л. едър лют Червен пипер , или на вкус
  • 1 с.л. слънчогледово или рапично олио
  • 200 г домати, нарязани на кубчета
  • 4 скилидки чесън
  • 1 с.л. сироп от агаве или тъмна кафява захар
  • ЗА БУЛЬОНА
  • малко бяло вино
  • 1 Дафинов лист
  • 1 лук шалот, едро нарязан
  • 2 стебла Целина , нарязани
  • няколко зърна черен пипер

Приготвяне

1. Пригответе нахута. Сложете го в голяма купа и залейте с три пъти повече студена вода. Покрийте и оставете да кисне поне 8 ч или за цяла нощ.

2. За да приготвите сместа за фалафелите, отцедете нахута и го сложете в кухненски робот с малко сол и пипер. Не се тревожете, ако все още ви се струва твърд – така трябва да бъде. Добавете листата от магданоз заедно с останалите съставки и направете на грубо пюре. Пресипете в купа и покрийте.

3. Сложете всички съставки за бульона плюс 1 ч.л. сол, 800 мл вода и запазените магданозени стебла в тенджера и кипнете. Оставете да къкри 20 мин и свалете от огъня.

4. През това време пригответе соса. Сложете кашуто, сусамовите семена, кимиона и лютия пипер в сух тиган на умерен огън. Разбърквайте, докато отделят аромат. Изсипете в чиния. Добавете в тигана олиото, върнете на огъня и сложете доматите и чесъна. Гответе на умерен огън, докато доматите поомекнат, около 5 мин. Оставете да поизстине, след това прехвърлете в блендер заедно със запечените подправки, сиропа от агаве или захарта и смелете. Подправете със сол и оставете в блендера.

5. Направете фалафелите. С мокри ръце оформете топчета с размера на малък орех и ги сложете на поднос – трябва да получите около 20-24 топчета.

6. Около 15 мин преди да сервирате, прецедете бульона и върнете в тенджерата, сложете го да закъкри на слаб огън. Загрейте 5 см олио за пържене в дълбок тиган. Когато олиото е горещо, внимателно поставете няколко фалафела в тигана. Пържете до златистокафяво, около 3 мин. Извадете с решетъчна лъжица върху кухненска хартия. Дръжте ги на топло във фурната, докато изпържите всички.

7. Накрая поширайте зеленчуците. Добавете морковите в къкрещия бульон и гответе

3-5 мин, след това добавете останалите зеленчуци. Оставете да кипне отново и варете още 3 мин. Отцедете зеленчуците, изхвърлете бульона.

8. За да сервирате, първо смелете соса в блендера още веднъж (склонен е да отделя вода). Сложете порция сос във всяка чиния, разпределете отгоре фалафелите и пошираните зеленчуци, поръсете със зърната нар и сервирайте веднага.

Коментирай
Харесай 1 Zlatina Flower

Тагове

А-Я рецепти Вегетариански ястия Здравословни Източна кухня Май Основни Постни ястия Юни

Опитайте още

Сготви

Харесай Свинско по тайландски с фъстъчено къри

Goodfood 40 м
Сготви

Харесай Салата с печени зеленчуци, хариса, козе сирене и кускус

Goodfood 10 м

Препоръчани

Коментари