Печено агнешко с картофи Нисоаз

Печено агнешко с картофи Нисоаз

Подготовка 0 мин Приготвяне 40 мин
Трудност: Средно
Порции: 4
Автор: Goodfood

Френска рецепта за специални поводи.

Кал. Мазнини Нас. мазнини Въглехидрати Захар Фибри Протеини Сол
678 ккал 41 г 15 г 26 г 0 г 2 г 53 г 1.99 г
Захар Фибри Протеини Сол 0 г 2 г 53 г 1.99 г
678 ккал 41 г 15 г 26 г 0 г 2 г 53 г 1.99 г

Продукти

  • 1 голяма глава чесън
  • 150 мл зехтин
  • 5 стръка мащерка
  • 600 г пресни картофи
  • 2 стръка мента
  • 2 с.л. каперси
  • 3-4 филета аншоа, едро нарязани
  • 25 г маслини без костилки, едро нарязани
  • 1 малка връзка магданоз
  • 4 агнешки стека, най-добре от плешката, по 250-300 г всеки
  • 8 стръка Розмарин

Приготвяне

1. Първо конфитирайте чесъна. Загрейте фурната до 190°С (170°С с обдухване).  Разделете и обелете скилидките. Загрейте в тиган 4 с.л. зехтин и изпържете чесъна до златистокафяво. Прехвърлете го в малка тава за печене, поръсете със сол, добавете 1 клонка мащерка и печете във фурната около 10 мин, докато омекне. Извадете и охладете, оставете фурната включена.

2. Кипнете подсолена вода в голяма тенджера. Сложете картофите и ментата и оставете да къкри 15 мин, докато картофите се сварят. Отцедете и изхвърлете ментата. Оставете да изстинат за 10 мин, след това ги обелете  с нож. Върнете ги в тенджерата и ги начупете с голяма вилица. Добавете 3 с.л. зехтин, каперсите, нарязаната аншоа, маслините и 3-4 скилидки от печения чесън. Натрошете отново с вилицата. Нарежете магданоза и го добавете заедно с малко сол и пипер. Оставете настрана и дръжте на топло.

3. Отстранете излишната мазнина от агнешкото месо, като оставите тънък слой. Направете по повърхността диагонални разрези с остър нож. Подправете добре. Загрейте тиган с дебело дъно, добавете 2 с.л. зехтин и изпържете месото откъм страната с мазнината, а след това и от останалите страни.

4. Подредете останалата мащерка и розмарина в тава за печене на четири купчинки. Сложете отгоре парчетата месо и печете 15-20 мин за средно изпчено, после оставете месото да почине за 5 мин. Сервирайте, като сложите малко от картофите в чиния, а отгоре нарязаното на диагонал месо и няколко скилидки печен чесън. Полейте със соковете от печенето и поднесете със салата.

Коментирай
Харесай 0

Тагове

А-Я рецепти Април Великден Европейска кухня Май Основни Френска кухня Юни Ястия с месо

Опитайте още

Сготви

Харесай Салата от печена тиква и козе сирене

Goodfood 25 м
Сготви

Харесай Сметанов гратен с картофи и карамелизиран лук

Goodfood 2 ч 35 м

Препоръчани

Коментари

..................................