Тарта с франжипан, кайсии и джинджифил

Тарта с франжипан, кайсии и джинджифил

Подготовка 30 мин Приготвяне 50 мин
Трудност: Средно
Порции: 8
Автор: Goodfood

Поднесете с ароматно бяло вино, например мускат.

Кал. Мазнини Нас. мазнини Въглехидрати Захар Фибри Протеини Сол
539 ккал 33 г 15 г 52 г 27 г 2 г 9 г 0.5 г
Захар Фибри Протеини Сол 27 г 2 г 9 г 0.5 г
539 ккал 33 г 15 г 52 г 27 г 2 г 9 г 0.5 г

Продукти

  • ЗА ТЕСТОТО
  • 200 г брашно
  • 100 г студено масло, на кубчета
  • 50 г кристална захар
  • няколко капки екстракт ванилия
  • 1 жълтък
  • ЗА ФРАНЖИПАНА
  • 100 г меко масло
  • 100 г кристална захар
  • 2 яйца
  • 140 г смлени бадеми
  • 75 г брашно и още малко за поръсване
  • 2 парчета сиропиран Джинджифил , ситно нарязани, и 3 с.л. от сиропа
  • 8-10 кайсии, без костилките, на четвъртинки
  • ЗА СЕРВИРАНЕ
  • пудра захар, крем фреш или заквасена сметана и ванилова паста (по желание)

Приготвяне

1. За тестото претрийте брашното, маслото и щипка сол на трохи (на ръка или в кухненски робот). Добавете захарта и претрийте отново. Сложете ванилията, жълтъка, 1-2 с.л. студена вода и замесете тесто. Оформете го като кръг и го разточете върху леко набрашнена повърхност. Застелете дъното и стените на 22-сантиметрова разглобяема форма за тарта, като притиснете тестото добре по стените. Охладете за 30 мин.

2. За франжипана разбийте маслото с миксер, добавете захарта и разбивайте до светла и пухкава смес. Добавете яйцата едно по едно, като разбивате добре след всяко, а накрая сложете бадемите, брашното, джинджифила и 1 с.л. джинджифилов сироп.

3. Загрейте фурната на 180ºС (160ºС с обдухване), като оставите в нея и тавата, за да се сгорещи. Пресипете франжипана в основата на тартата и подравнете, а отгоре подредете кайсиите. Запечете в тавата за 40-50 мин, като след 30 мин покриете тартата с метално фолио, ако започне да потъмнява прекалено. Кайсиите трябва да са меки, а забито в средата на франжипана шишче да излиза чисто.

4. Оставете тартата да изстине във формата  за 10 мин и я прехвърлете върху телена скаричка. Загрейте останалия джинджифилов сироп в тенджерка, докато се сгъсти, и глазирайте тартата с него. Сервирайте я топла или студена, поръсена с пудра захар или с крем фреш. Ако искате, го смесете с малко ванилова паста.

Коментирай
Харесай 0

Тагове

А-Я рецепти Десерти Европейска кухня Летни десерти Тарти Юли Юни

Опитайте още

Сготви

Харесай Еленски пържоли със сос от диви гъби

Goodfood 20 м , картофи, еленски пържоли, балсамов оцет, лук шалот, масло, пълномаслена сметана, сушени манатарки, сухо шери, олио 9 продукта
Сготви

Харесай Желе с ревен и яйчен крем

Goodfood 40 м , желатин, ревен, пълномаслена сметана, яйчен крем на прах, розова боя за храна, кафява захар, кафява захар, ванилия, олио, пълномаслено мляко, яйца, желатин 12 продукта
Сготви

Харесай Мини донъти за джуджетата

Goodfood 53 м , бакпулвер, ванилов екстракт, червена и зелена сладкарска боя, разтопено масло за намазняване, захар, пудра захар, канела на прах, кленов сироп, червени, зелени и бели захарни пръчици, бадемово брашно, голямо яйце, мляко, ратопено масло, настъргано Индийско орехче, бътърмилк, червена и зелена сладкарска писалка ( по желание) 16 продукта
Сготви

Харесай Салца от домати и чушки

Goodfood 10 м , зехтин, чери домати, захар, червен лук, червен винен оцет, червена чушка, кориандър, сладък червен пипер 8 продукта

Препоръчани

Коментари

.................................