Тарта с франжипан, кайсии и джинджифил

Тарта с франжипан, кайсии и джинджифил

Подготовка 30 мин Приготвяне 50 мин
Трудност: Средно
Порции: 8
Автор: Goodfood

Поднесете с ароматно бяло вино, например мускат.

Кал. Мазнини Нас. мазнини Въглехидрати Захар Фибри Протеини Сол
539 ккал 33 г 15 г 52 г 27 г 2 г 9 г 0.5 г
Захар Фибри Протеини Сол 27 г 2 г 9 г 0.5 г
539 ккал 33 г 15 г 52 г 27 г 2 г 9 г 0.5 г

Продукти

  • ЗА ТЕСТОТО
  • 200 г брашно
  • 100 г студено масло, на кубчета
  • 50 г кристална захар
  • няколко капки екстракт ванилия
  • 1 жълтък
  • ЗА ФРАНЖИПАНА
  • 100 г меко масло
  • 100 г кристална захар
  • 2 яйца
  • 140 г смлени бадеми
  • 75 г брашно и още малко за поръсване
  • 2 парчета сиропиран Джинджифил , ситно нарязани, и 3 с.л. от сиропа
  • 8-10 кайсии, без костилките, на четвъртинки
  • ЗА СЕРВИРАНЕ
  • пудра захар, крем фреш или заквасена сметана и ванилова паста (по желание)

Приготвяне

1. За тестото претрийте брашното, маслото и щипка сол на трохи (на ръка или в кухненски робот). Добавете захарта и претрийте отново. Сложете ванилията, жълтъка, 1-2 с.л. студена вода и замесете тесто. Оформете го като кръг и го разточете върху леко набрашнена повърхност. Застелете дъното и стените на 22-сантиметрова разглобяема форма за тарта, като притиснете тестото добре по стените. Охладете за 30 мин.

2. За франжипана разбийте маслото с миксер, добавете захарта и разбивайте до светла и пухкава смес. Добавете яйцата едно по едно, като разбивате добре след всяко, а накрая сложете бадемите, брашното, джинджифила и 1 с.л. джинджифилов сироп.

3. Загрейте фурната на 180ºС (160ºС с обдухване), като оставите в нея и тавата, за да се сгорещи. Пресипете франжипана в основата на тартата и подравнете, а отгоре подредете кайсиите. Запечете в тавата за 40-50 мин, като след 30 мин покриете тартата с метално фолио, ако започне да потъмнява прекалено. Кайсиите трябва да са меки, а забито в средата на франжипана шишче да излиза чисто.

4. Оставете тартата да изстине във формата  за 10 мин и я прехвърлете върху телена скаричка. Загрейте останалия джинджифилов сироп в тенджерка, докато се сгъсти, и глазирайте тартата с него. Сервирайте я топла или студена, поръсена с пудра захар или с крем фреш. Ако искате, го смесете с малко ванилова паста.

Коментирай
Харесай 0

Тагове

А-Я рецепти Десерти Европейска кухня Летни десерти Тарти Юли Юни

Опитайте още

Сготви

Харесай Наденички по скандинавски

Goodfood 50 м , свински наденички, яйце, лук, рукола, картофи, цвекло, ябълка, дресинг с мед и горчица, олио, сайдер 10 продукта
Сготви

Харесай Парти пици

Goodfood 45 м , сух риган, черни маслини, риба тон, Чесън, шунка, чери домати, зелена салата, суха мая, листа от Босилек, салам, Сладка царевица, бяло брашно, доматено пюре, червени чушки, чедър, зехтин, винен оцет, моцарела, хумус, захар 20 продукта

Препоръчани

Коментари

.....................................