Франджипанов тарт с круши

Франджипанов тарт с круши

Подготовка 15 мин Приготвяне 80 мин
Трудност: Средно
Порции: 12
Автор: fioredizucca

Смесете брашното, маслото и захарта в кухненски ро...

Продукти

  • За тестото
  • 250 г брашно
  • 125 г студено масло, нарязано
  • 1/3 ч захар
  • 1 жълтък
  • 1 с.л. студена вода
  • брашно, за поръсване
  • За пълнежа от франджипан
  • 100 г меко масло
  • 100 г захар
  • 70 г смесени смлени ядки (бадеми, лешници, кашу)
  • 100 г брашно с набухвател
  • 2 големи яйца
  • 1 ч.л. смлян Кардамон
  • За топинга
  • 50 г запечени филирани бадеми, плюс още за поръсване
  • 4 малки Круши
  • малко лимонов сок
  • 2-3 с.л. мед

Приготвяне

Смесете брашното, маслото и захарта в кухненски робот, Смелете, докато сместа стане на фини трохи (или го направете с ръце). Добавете жълтъка и студената вода. Смелете отново, докато тестото започне да се събира на топка. Завийте с фолио и охладете за поне 1 час. Разточете тестото на леко набрашнен плот, докато стане достатъчно голямо за да застелите 28х12 см форма за тарт. Набодете основата с вилица и охладете за още 30 мин. Загрейте фурната до 200С. Застелете тестото с хартия за печене и я напълнете с тежести. Печете 15 мин, махнете тежестите и хартията и печете още 10-15 мин, докато тестото стане златисто и хрупкаво. Оставете да се охлади. Намалете фурната до 160С, и изрежете краищата на тестената основа. За да приготвите пълнежа, разбийте заедно всички съставки с миксер. Пресипете пълнежа върху тестото и заравнете. Обелете и разполовете крушите, почистете семките с кръгла лъжичка за топчета, ако имате. Намажете ги с малко лимонов сок и ги подредете върху франджипановия пълнеж, като леко ги притиснете. Поръсете с още филирани бадеми и изпечете за 50 мин, докато пълнежът бухне и стане златист и твърд на пипане. Сервирайте сладкиша топъл или студен, поръсен с малко мед.

Коментирай
Харесай 2 Anatoly Кристина

Тагове

А-Я рецепти Десерти Европейска кухня Френска кухня Читателски рецепти

Опитайте още

Сготви

Харесай Вегетариански грейви сос с червено вино

Goodfood 30 м
Сготви

Харесай Градинска салата с пилешко и дресинг с бъз

Goodfood 30 м , маруля, репички, лимон, грах, сок от бъз, аспержи, червен лук, студено пресовано рапично олио, пиле, бял винен оцет, пресен грах на шушулки 11 продукта
Сготви

Харесай Свинско задушено с картофи и ряпа

Goodfood 2 ч 20 м
Сготви

Харесай Кюфтета с кейл и киноа

Goodfood 1 ч , малка глава лук, ситно нарязана, козе сирене, нарязано на обли парчета, кедрови ядки, запечени, кейл, стеблата отстранени, листата едро нарязани, средни яйца, разбити, малка връзка магданоз, само листата, сокът от 1 лимон, киноа, скилидки чесън, смачкани, зелена салата за сервиране (по желание), пармезан, настърган, зехтин, домати, сушени на слънце, едро нарязани, скилидки чесън, смачкани, горещ зеленчуков бульон, пресни трохи от бял хляб, малка връзка босилек, само листата, зехтин 18 продукта

Препоръчани

Коментари

.................................