Франджипанов тарт с круши

Франджипанов тарт с круши

Подготовка 15 мин Приготвяне 80 мин
Трудност: Средно
Порции: 12
Автор: fioredizucca

Смесете брашното, маслото и захарта в кухненски ро...

Продукти

  • За тестото
  • 250 г брашно
  • 125 г студено масло, нарязано
  • 1/3 ч захар
  • 1 жълтък
  • 1 с.л. студена вода
  • брашно, за поръсване
  • За пълнежа от франджипан
  • 100 г меко масло
  • 100 г захар
  • 70 г смесени смлени ядки (бадеми, лешници, кашу)
  • 100 г брашно с набухвател
  • 2 големи яйца
  • 1 ч.л. смлян Кардамон
  • За топинга
  • 50 г запечени филирани бадеми, плюс още за поръсване
  • 4 малки Круши
  • малко лимонов сок
  • 2-3 с.л. мед

Приготвяне

Смесете брашното, маслото и захарта в кухненски робот, Смелете, докато сместа стане на фини трохи (или го направете с ръце). Добавете жълтъка и студената вода. Смелете отново, докато тестото започне да се събира на топка. Завийте с фолио и охладете за поне 1 час. Разточете тестото на леко набрашнен плот, докато стане достатъчно голямо за да застелите 28х12 см форма за тарт. Набодете основата с вилица и охладете за още 30 мин. Загрейте фурната до 200С. Застелете тестото с хартия за печене и я напълнете с тежести. Печете 15 мин, махнете тежестите и хартията и печете още 10-15 мин, докато тестото стане златисто и хрупкаво. Оставете да се охлади. Намалете фурната до 160С, и изрежете краищата на тестената основа. За да приготвите пълнежа, разбийте заедно всички съставки с миксер. Пресипете пълнежа върху тестото и заравнете. Обелете и разполовете крушите, почистете семките с кръгла лъжичка за топчета, ако имате. Намажете ги с малко лимонов сок и ги подредете върху франджипановия пълнеж, като леко ги притиснете. Поръсете с още филирани бадеми и изпечете за 50 мин, докато пълнежът бухне и стане златист и твърд на пипане. Сервирайте сладкиша топъл или студен, поръсен с малко мед.

Коментирай
Харесай 2 Anatoly Кристина

Тагове

А-Я рецепти Десерти Европейска кухня Френска кухня Читателски рецепти

Опитайте още

Сготви

Харесай Бобена салата с чорисо

Goodfood 15 м , червен винен оцет, консерва боб канелини, зехтин, печурки, червен лук, чорисо, магданоз 7 продукта
Сготви

Харесай Парти пици

Goodfood 45 м , Чесън, шунка, чери домати, зелена салата, суха мая, листа от Босилек, салам, Сладка царевица, бяло брашно, доматено пюре, червени чушки, чедър, зехтин, винен оцет, моцарела, хумус, захар, сух риган, черни маслини, риба тон 20 продукта
Сготви

Харесай Дофиноаз с три вида сирене и бекон

Goodfood 2 ч 5 м , пушен бекон на кубчета, големи картофа (около 900 г ), тънко нарязани, грюйер, нарязан на кубчета, пълномаслена сметана, чедър, настърган, масло, за намасляване, растително олио, скилидки чесън, смачкани, пармензан, настърган, полуобезмаслено прясно мляко 10 продукта

Препоръчани

Коментари

.............................