Печената гъска на Реймон BBC Good Food Bulgaria – Рецепти и готварски съвети
Печената гъска на Реймон

Печената гъска на Реймон

Подготовка 25 мин Приготвяне 150 мин
Трудност: Лесно
Порции: 8
Автор: Goodfood

Според мен е невъзможно да се изпече цяла гъска така, че гърдите и бутчетата да са идеални. Докато бутчетата станат крехки, гърдите вече ще са препечени и сухи. Моето решение е да изрежете бутчетата и да ги изпечете на бавен огън, а после да изпечете гърдите на силна фурна за кратко време, за да останат сочни и розови. Ако е възможно, помолете месаря да подготви гъската и да махне ключицата, така ще ви е по-лесно да нарежете изпечената птица.

Кал. Мазнини Нас. мазнини Въглехидрати Захар Фибри Протеини Сол
697 ккал 49 г 17 г 3 г 0 г 0 г 52 г 0 г
Захар Фибри Протеини Сол 0 г 0 г 52 г 0 г
697 ккал 49 г 17 г 3 г 0 г 0 г 52 г 0 г

Продукти

  • 4,5-5 кг гъска, излишната мазнина отстранена, бутчетата отделени; шийката, крилцата и излишното месо от тялото нарязани на парчета по 2 см (около 600 г)
  • 2 дафинови листа
  • 5 стръка мащерка
  • 1 скилидка чесън, тънко нарязана
  • бял пипер, за поръсване
  • 2 с.л. гъша мас
  • 1 малка глава лук, нарязана на 3 см парчета
  • 1 морков, нарязан на 3 см парчета
  • 25 г глава целина, нарязана на 3 см парчета
  • 85 г меко масло
  • 200 мл ликьорно вино порто
  • 100 мл ликьорно вино мадейра
  • ½ ч.л. корен от арарут на прах (ако е нужно)
  • стръкчета свежи подправки като Дафинов лист , Розмарин и Мащерка , за сервиране

Приготвяне

1. Извадете гъската от хладилника 2 часа преди да я изпечете. Загрейте фурната на 150°С (130°С с обдухване). Нарежете 1 дафинов лист на ситно и го смесете с листенцата от 2 стръка мащерка. Разбъркайте ги с чесъна, ½ ч.л. едра морска сол и 2 щипки бял пипер. Втрийте сместа в месото и кожата на бутчетата.

2. Загрейте гъшата мас в голяма тава на умерен огън. Добавете нарязаните шийка, крилца и месо и ги запържете за 5 мин до светлозлатисто. Не оставяйте костите да потъмнеят прекалено, иначе сосът ще стане горчив. Добавете лука, морковите и целината и запържете за още 3 мин.

3. Сложете бутчетата в тавата с кожата нагоре заедно с нарязаното месо и зеленчуците. Покрийте тавата с фолио и запечете за 1 час.

4. Натрийте гърдите на гъската с маслото и подправете обилно с морска сол и прясно смлян черен пипер. Извадете тавата от фурната и я увеличете до 230°С (210°С с обдухване). Махнете фолиото и поставете тялото на гъската върху бутчетата и нарязаното месо. Така топлината ще обгърне гърдите и те ще се изпекат по-равномерно. Запечете за 30 мин до златисто.

5. Намалете фурната на 150°С (130°С с обдухване). Добавете останалия дафинов лист, 3 стръкчета мащерка и сипете 300 мл гореща вода, за да разредите карамелизирания сос на дъното. Така ще запазите гърдите и бутчетата сочни. Печете още 30-35 мин, като обливате гъската със соса, докато термометър за месо, забит в средата на гърдите, покаже 55°С.

6. Извадете гърдите от фурната и ги обвийте във фолио. Оставете ги да отпочинат 30 мин, за да може месото да стане съвсем крехко. През това време допечете бутчетата. Загрейте портвайна и мадейрата в тенджерка и оставете виното да изври наполовина. Извадете бутчетата от фурната, сложете ги в тавичка, завийте ги с фолио и ги оставете да отпочинат на топло.

7. Отлейте излишната мазнина от тавичката и я запазете (вижте съвета вдясно). Оберете нарязаното месо и зеленчуците от тавата и сложете на умерен огън. Кипнете соса и го разбъркайте. Добавете редуцирания алкохол. Опитайте, ако е нужно, подправете и налейте и сока, който се е отцедил от гърдите и бутчетата. Ако сосът ви се струва рядък, смесете корена от арарут на прах с 1 с.л. студена вода и го добавете към соса малко по малко, като изчаквате, за да не се сгъсти прекалено. Прецедете в сосиера. Поръсете чинията за сервиране със свежите подправки, сложете бутчетата и гъската отгоре и поднесете със соса.

ЗА ПОРЦИЯ (10): 697 ккал, 49 г мазнини, 17 г наситени мазнини, 3 г въглехидрати, захари няма, фибри няма, 52 г протеини, 0,8 г сол.

Коментирай
Харесай 0

Тагове

А-Я рецепти Декември Европейска кухня Коледа и Новa година Основни

Опитайте още

Сготви

Харесай Агнешко по персийски с меласа от нар

Goodfood 3 ч 45 м
Сготви

Харесай Супа с миди

Goodfood 55 м , малко качествен зехтин, черни миди, измити и почистени, глава фенел, тънко нарязана, консерва нарязани домати, дижонска горчица, растително олио, зехтин, щипка шафран, сокът от 1 лимон, голяма скилидка чесън, настъргана, бели миди, измити, морков, нарязан, бренди, бял винен оцет, франзела, средно голяма глава лук, на кубчета, перно, малко зехтин, за сервиране, качествен зехтин, сухо бяло вино, скилидки чесън, смачкани, сос Табакос, жълтък 23 продукта
Сготви

Харесай Пуешки бургери с чипс от сладки картофи

Goodfood 55 м

Препоръчани

Коментари

...................................