Печената гъска на Реймон

Печената гъска на Реймон

Подготовка 25 мин Приготвяне 150 мин
Трудност: Лесно
Порции: 8
Автор: Goodfood

Според мен е невъзможно да се изпече цяла гъска така, че гърдите и бутчетата да са идеални. Докато бутчетата станат крехки, гърдите вече ще са препечени и сухи. Моето решение е да изрежете бутчетата и да ги изпечете на бавен огън, а после да изпечете гърдите на силна фурна за кратко време, за да останат сочни и розови. Ако е възможно, помолете месаря да подготви гъската и да махне ключицата, така ще ви е по-лесно да нарежете изпечената птица.

Кал. Мазнини Нас. мазнини Въглехидрати Захар Фибри Протеини Сол
697 ккал 49 г 17 г 3 г 0 г 0 г 52 г 0 г
Захар Фибри Протеини Сол 0 г 0 г 52 г 0 г
697 ккал 49 г 17 г 3 г 0 г 0 г 52 г 0 г

Продукти

  • 4,5-5 кг гъска, излишната мазнина отстранена, бутчетата отделени; шийката, крилцата и излишното месо от тялото нарязани на парчета по 2 см (около 600 г)
  • 2 дафинови листа
  • 5 стръка мащерка
  • 1 скилидка чесън, тънко нарязана
  • бял пипер, за поръсване
  • 2 с.л. гъша мас
  • 1 малка глава лук, нарязана на 3 см парчета
  • 1 морков, нарязан на 3 см парчета
  • 25 г глава целина, нарязана на 3 см парчета
  • 85 г меко масло
  • 200 мл ликьорно вино порто
  • 100 мл ликьорно вино мадейра
  • ½ ч.л. корен от арарут на прах (ако е нужно)
  • стръкчета свежи подправки като Дафинов лист , Розмарин и Мащерка , за сервиране

Приготвяне

1. Извадете гъската от хладилника 2 часа преди да я изпечете. Загрейте фурната на 150°С (130°С с обдухване). Нарежете 1 дафинов лист на ситно и го смесете с листенцата от 2 стръка мащерка. Разбъркайте ги с чесъна, ½ ч.л. едра морска сол и 2 щипки бял пипер. Втрийте сместа в месото и кожата на бутчетата.

2. Загрейте гъшата мас в голяма тава на умерен огън. Добавете нарязаните шийка, крилца и месо и ги запържете за 5 мин до светлозлатисто. Не оставяйте костите да потъмнеят прекалено, иначе сосът ще стане горчив. Добавете лука, морковите и целината и запържете за още 3 мин.

3. Сложете бутчетата в тавата с кожата нагоре заедно с нарязаното месо и зеленчуците. Покрийте тавата с фолио и запечете за 1 час.

4. Натрийте гърдите на гъската с маслото и подправете обилно с морска сол и прясно смлян черен пипер. Извадете тавата от фурната и я увеличете до 230°С (210°С с обдухване). Махнете фолиото и поставете тялото на гъската върху бутчетата и нарязаното месо. Така топлината ще обгърне гърдите и те ще се изпекат по-равномерно. Запечете за 30 мин до златисто.

5. Намалете фурната на 150°С (130°С с обдухване). Добавете останалия дафинов лист, 3 стръкчета мащерка и сипете 300 мл гореща вода, за да разредите карамелизирания сос на дъното. Така ще запазите гърдите и бутчетата сочни. Печете още 30-35 мин, като обливате гъската със соса, докато термометър за месо, забит в средата на гърдите, покаже 55°С.

6. Извадете гърдите от фурната и ги обвийте във фолио. Оставете ги да отпочинат 30 мин, за да може месото да стане съвсем крехко. През това време допечете бутчетата. Загрейте портвайна и мадейрата в тенджерка и оставете виното да изври наполовина. Извадете бутчетата от фурната, сложете ги в тавичка, завийте ги с фолио и ги оставете да отпочинат на топло.

7. Отлейте излишната мазнина от тавичката и я запазете (вижте съвета вдясно). Оберете нарязаното месо и зеленчуците от тавата и сложете на умерен огън. Кипнете соса и го разбъркайте. Добавете редуцирания алкохол. Опитайте, ако е нужно, подправете и налейте и сока, който се е отцедил от гърдите и бутчетата. Ако сосът ви се струва рядък, смесете корена от арарут на прах с 1 с.л. студена вода и го добавете към соса малко по малко, като изчаквате, за да не се сгъсти прекалено. Прецедете в сосиера. Поръсете чинията за сервиране със свежите подправки, сложете бутчетата и гъската отгоре и поднесете със соса.

ЗА ПОРЦИЯ (10): 697 ккал, 49 г мазнини, 17 г наситени мазнини, 3 г въглехидрати, захари няма, фибри няма, 52 г протеини, 0,8 г сол.

Коментирай
Харесай 0

Тагове

А-Я рецепти Декември Европейска кухня Коледа и Новa година Основни

Опитайте още

Сготви

Харесай Пай с патешко конфи, кайсии и кедрови ядки

Goodfood 1 ч 50 м

Препоръчани

Коментари

...................................