Хляб за споделяне

Хляб за споделяне

Подготовка 35 мин Приготвяне 30 мин
Трудност: Лесно
Броя: 20
Автор: Goodfood

Това е версия на класическия турски хляб „лахмакун”, който е с топинг като пица. Преди да го поднесете, го нарежете на парчета или оставете гостите да се обслужат сами.

Кал. Мазнини Нас. мазнини Въглехидрати Захар Фибри Протеини Сол
128 ккал 6 г 2 г 12 г 2 г 1 г 6 г 0 г
Захар Фибри Протеини Сол 2 г 1 г 6 г 0 г
128 ккал 6 г 2 г 12 г 2 г 1 г 6 г 0 г

Продукти

  • 500 г готов микс за хляб
  • 2 с.л. зехтин
  • ЗА ТОПИНГА 1 глава лук, нарязана на четири
  • 1 скилидка чесън
  • 1 ч.л. канела
  • 1 ч.л. кимион
  • ¼ ч.л. лют Червен пипер
  • шепа Магданоз
  • 2 с.л. паста от сушени домати
  • 250 г агнешка кайма
  • ЗА ДРЕСИНГА
  • 150 г баба гануш (печен патладжан с тахан)
  • сокът от 1 лимон
  • 1 с.л. зехтин
  • ЗА СЕРВИРАНЕ
  • 1 глава червен лук, нарязана на кръгчета
  • 50 мл червен винен оцет
  • 50 г печени кедрови ядки
  • 1 с.л. ситно нарязан Магданоз

Приготвяне

1. Направете тестото за хляба според инструкциите на опаковката. Щом бухне, го премесете за кратко, съберете го в овална форма (около 35 х 25 см) и го поставете в тава. Намажете тестото със зехтин и го покрийте с фолио. Оставете го да втаса за 30 мин, докато направите топинга.

2. Сложете всички съставки за топинга, но без агнешката кайма, в блендер и ги нарежете на съвсем ситно. Пресипете ги в купа, объркайте ги с каймата, подправете на вкус и омесете с ръце до равномерна смес. Охладете я, докато ви потрябва.

3. Загрейте фурната на 220°С (200°С с обдухване). Сложете нарязания на кръгчета лук в тенджерка с оцета и 1 с.л. вода и ги загрейте, докато омекнат. Оставете ги да изстинат.

4. Поръсете тестото с топинга, като го разпределите равномерно с ръце. Притиснете го внимателно с пръсти, но не силно, за да не изкарате въздуха от тестото. Запечете за 15-20 мин, докато се надигне и хване златиста коричка, а месото се сготви и леко се карамелизира по крайчетата. 5. За дресинга объркайте баба гануша с лимоновия сок и зехтина и го оставете в хладилника, докато не стане време да сервирате. 6. Щом хлябът се изпече, извадете го върху дървена дъска. Отцедете кръгчетата лук и поръсете хляба с тях. Полейте с дресинга, като запазите част от него и го поднесете в купичка. Накрая поръсете и с кедровите ядки и магданоза. Сервирайте хляба топъл.

ЗА ПАРЧЕ (20): 128 ккал, 6 г мазнини, 2 г наситени мазнини, 12 г въглехидрати, 2 г захари, 1 г фибри, 6 г протеини, 0,5 г сол.

Коментирай
Харесай 0

Тагове

А-Я рецепти Декември Европейска кухня Коледа и Новa година Тестени

Опитайте още

Препоръчани

Коментари