Гранола с портокал и малини

Гранола с портокал и малини

Подготовка 15 мин Приготвяне 25 мин
Трудност: Лесно
Порции: 4
Автор: Goodfood

Може да поднесете тази гранола без захар с био прясно или кисело краве мляко, но домашното мляко от овесени ядки се приготвя лесно и е много по-евтино от купеното от магазина.

Кал. Мазнини Нас. мазнини Въглехидрати Захар Фибри Протеини Сол
363 ккал 11 г 1 г 46 г 12 г 10 г 15 г 0 г
Захар Фибри Протеини Сол 12 г 10 г 15 г 0 г
363 ккал 11 г 1 г 46 г 12 г 10 г 15 г 0 г

Продукти

  • 400 г овесени ядки
  • сокът от 2 портокала (около 150 мл) и настърганата кора на ½ портокал
  • 1 ч.л. Канела на прах
  • 2 с.л. сушени и замразени малини или Ягоди (вижте съвета долу)
  • 25 г филирани бадеми, запечени
  • 25 г микс семена (например слънчогледови и тиквени семки, сусам и ленено семе)
  • ЗА СЕРВИРАНЕ
  • 2 големи портокала, обелени и сегментирани листенца мента, по желание

Приготвяне

1. В кухненски робот или блендер сложете 200 г овесени ядки и 500 мл вода и ги смелете за 1 мин. Застелете цедка с чист тензух и прецедете сместа с овесените ядки. Оставете я да се отцеди за 5 мин, завийте тензуха и го притиснете, за да съберете колкото се може повече от млякото – трябва да е с гъстотата на течна сметана. Най-добре да го охладите за час, преди да го сервирате. Може да го запазите в затворен съд в хладилника до 3 дни.

2. Загрейте фурната на 200°С (180°С с обдухване) и застелете тава с хартия за печене. Сипете портокаловия сок в тенджера и загрейте до завиране. Варете интензивно за 5 мин или докато течността се редуцира наполовина. От време на време разбърквайте. Смесете останалите 200 г ядки с настърганата портокалова кора и канелата. Дръпнете тенджерата от огъня и объркайте овесените ядки в сока. Разпределете сместа на тънък пласт в застланата с хартия за печене тава и запечете за 10-15 мин или докато ядките леко потъмнеят и станат хрупкави. На всеки няколко минути трябва да ги разбърквате. Оставете ги да изстинат в тавата.

3. Щом овесените ядки изстинат, ги смесете с малините, филираните бадеми и семената. Може да ги запазите в затворен буркан до една седмица. За да сервирате, сипете от гранолата в купички, полейте я с овесеното мляко и по желание украсете с портокала и листенцата мента.

Коментирай
Харесай 0

Тагове

А-Я рецепти Европейска кухня Закуски Здравословни Св. Валентин Февруари

Опитайте още

Сготви

Харесай Телешки шницели, завити с прошуто, салвия и лимон (салтимбока)

Goodfood 25 м , салвия, вино марсала, зехтин, прошуто, лимон, телешки филета, масло, брашно, зелена салата 9 продукта
Сготви

Харесай Торта с джинджифил и карамелизирана глазура

Goodfood 1 ч 50 м

Препоръчани

Коментари