Агнешка допиаца и ориз с броколи

Агнешка допиаца и ориз с броколи

Подготовка 20 мин Приготвяне 90 мин
Трудност: Лесно
Порции: 4
Автор: Goodfood

Лесно и вкусно, това къри с малко мазнини е пълно с полезни неща – крехко агнешко, пребиотичен лук и богата на фибри леща.

Кал. Мазнини Нас. мазнини Въглехидрати Захар Фибри Протеини Сол
567 ккал 13 г 5 г 69 г 14 г 11 г 37 г 0 г
Захар Фибри Протеини Сол 14 г 11 г 37 г 0 г
567 ккал 13 г 5 г 69 г 14 г 11 г 37 г 0 г

Продукти

  • 500 г агнешки пържоли от бута, почистени от излишните мазнини и нарязани на парчета
  • 100 г пълномаслено кисело мляко и още 4 с.л. за сервиране
  • 2 с.л. средно люто къри на прах
  • 2 ч.л. студено пресовано рапично олио 3 големи глави лук, 2 тънко нарязани, 1 нарязана на 10 резена
  • 4 скилидки чесън, ситно нарязани
  • 1 с.л. Джинджифил , обелен и ситно нарязан
  • 1 дълга червена люта чушка, ситно нарязана (без семките, ако не искате да е твърде люта)
  • 400 г домати, едро нарязани, или 400 г нарязани домати от консерва
  • 100 г суха червена леща, изплакната
  • ½ малка връзка Кориандър , едро нарязан, и още за гарниране
  • 200 г листа бейби Спанак
  • ЗА ОРИЗА С БРОКОЛИ
  • 200 г пълнозърнест ориз
  • 200 г малки розички броколи

Приготвяне

1. Сложете агнешкото месо в голяма купа и овкусете добре със смлян черен пипер. Добавете киселото мляко и 1 с.л. от кърито на прах, разбъркайте добре, за да се смесят.

2. Загрейте половината олио в голяма тенджера. Запържете резените лук на силен огън за 4-5 мин, докато леко покафенеят и започнат да омекват. Сипете ги в чиния, оставете настрана и върнете тенджерата на огъня.

3. Добавете останалото олио, нарязания лук, чесъна, джинджифила и лютата чушка, похлупете и гответе 10 мин, докато станат много меки, като разбърквате периодично. Отхлупете, намалете огъня и гответе още 2-3 мин, докато лукът стане кафеникав – това ще добави много аромати, но се уверете, че няма да го прегорите.

4. Намалете огъня още веднъж и разбъркайте вътре доматите и останалото къри на прах. Гответе 1 мин, разбъркайте агнешкото и киселото мляко в тенджерата и гответе на умерен до  силен огън 4-5 мин, като редовно разбърквате.

5. Сипете 250 мл студена вода в тенджерата, разбъркайте вътре лещата и кориандъра, похлупете и оставете да се готви на слаб огън 45 мин – сосът трябва да къкри леко. Махайте капака на всеки 10-15 мин и разбърквайте кърито.

6. След като остане половин час от времето за готвене на кърито, сварете ориза в голямо количество вряща вода за 25 мин, докато омекне. Добавете розичките броколи, гответе още 3 мин и отцедете.

7. Махнете капака на кърито, добавете запазените резени лук и продължете да варите на силен огън за още 15 мин, докато агнешкото омекне, като разбърквате редовно. Точно преди да сервирате, разбъркайте вътре спанака, шепа по шепа, и го оставете да омекне. Сервирайте с киселото мляко, кориандъра и ориза с броколи.

Коментирай
Харесай 0

Тагове

А-Я рецепти Европейска кухня Основни Св. Валентин Февруари Ястия с месо

Опитайте още

Сготви

Харесай Наденички в тесто с лучен печен сос

Goodfood 1 ч 35 м , яйца, лук, английска паста Marmite, брашно, лук, наденички, мляко, подправки, телешки бульон, английска горчица, хлебни трохи, карамелизирано лучено чътни, слънчогледово олио, салвия 14 продукта
Сготви

Харесай Патешко магре с орехов крокант и сладко от боровинки

Goodfood захар, аспержи, патешко магре, картофи, боровинки, Брюкселско зеле, орехи, моркови, бяло вино 9 продукта

Препоръчани

Коментари

..................................