Супа с миди

Супа с миди

Подготовка 20 мин Приготвяне 35 мин
Трудност: Лесно
Порции: 2
Автор: Goodfood

Ако не откриете различни видове миди, направете супата само с черни миди.

Кал. Мазнини Нас. мазнини Въглехидрати Захар Фибри Протеини Сол
805 ккал 42 г 6 г 53 г 18 г 10 г 23 г 2 г
Захар Фибри Протеини Сол 18 г 10 г 23 г 2 г
805 ккал 42 г 6 г 53 г 18 г 10 г 23 г 2 г

Продукти

  • 200 г черни миди, измити и почистени
  • 200 г бели миди, измити
  • 200 мл сухо бяло вино
  • 1 с.л. зехтин
  • 1 средно голяма глава лук, на кубчета
  • ½ глава фенел, тънко нарязана
  • 1 морков, нарязан
  • 6 скилидки чесън, смачкани
  • щипка Шафран
  • 1 с.л. перно
  • 400 г консерва нарязани домати
  • 1 ½ с.л. бренди
  • 1 ч.л. сос Табаско
  • сокът от 1 лимон
  • малко зехтин, за сервиране
  • ЗА ЧЕСНОВАТА МАЙОНЕЗА
  • 1 ½ ч.л. дижонска горчица
  • 1 ½ ч.л. бял винен оцет
  • 1 жълтък
  • 1 голяма скилидка Чесън , настъргана
  • 50 мл качествен зехтин
  • 50 мл растително олио
  • ЗА КРУТОНИТЕ
  • ½ франзела
  • малко качествен зехтин

Приготвяне

1. Първо изхвърлете мидите със счупени или отворени черупки. Загрейте голяма тенджера на силен огън и сложете в нея мидите и бялото вино. Похлупете с плътно прилягащ капак и сварете мидите на пара за 3 мин. Щом черупките им се отворят, ги прехвърлете в застлан с марля гевгир, сложен върху купа, за да съберете ароматния бульон. Хвърлете мидите, които не са се отворили.

2. Загрейте зехтина в тенджерата и запържете лука, фенела, морковите и чесъна за около 12 мин, докато омекнат и потъмнеят. Добавете шафрана и бульона от мидите и го оставете да къкри за около 5 мин, за да поеме аромата на шафрана. Сложете перното, доматите, долейте 100 мл вода и оставете всичко да къкри още 5 мин.

3. Загрейте фурната на 180°С (160°С с обдухване). Извадете ядките на мидите от черупките (запазете няколко за украса) и ги отделете настрани.

4. За да направите майонезата, сложете горчицата, оцета, жълтъка и чесъна в купа. Разбийте ги с ръчен блендер, като добавяте зехтина и олиото на съвсем тънка струйка, докато майонезата се сгъсти и стане лъскава - ще отнеме около 5 мин. След това я охладете.

5. Нарежете франзелата за крутоните на тънко и наредете филийките в голяма тава. Поръсете ги с малко зехтин и щипка морска сол на люспи. Запечете ги във фурната за 12-14 мин до златисто и хрупкаво.

6. Щом супата се сгъсти, пресипете я в блендер и разбийте на пюре. Прекарайте я през фина цедка и завършете с брендито, соса Табаско и лимоновия сок. Опитайте на вкус и подправете.

7. Загрейте супата и сложете в нея ядките от миди, но не ги варете повече от 1 мин. Сипете супата в големи купи, поръсете я с малко зехтин и я сервирайте с крутоните и чесновата майонеза.

ЗА ПОРЦИЯ: 805 ккал, 42 г мазнини, 6 г наситени мазнини, 53 г въглехидрати, 18 г захари, 10 г фибри, 23 г протеини, 2,4 г сол.

Коментирай
Харесай 1 Светлана

Тагове

А-Я рецепти Европейска кухня Риба и морски дарове Св. Валентин Супи Февруари

Опитайте още

Сготви

Харесай Хапки с макарони и сирене

Goodfood 1 ч 25 м , глави лук шалот, ситно нарязани, чедър настърган, макарони, дижонска горчица, малки питки, брашно, яйце, разбито, масло, крем сирене, пълномаслено мляко, моцарела, нарязана на 36 парченца 11 продукта
Сготви

Харесай Рибени крокети

Goodfood 1 ч 10 м , хлебни картофи, яйца, салатен кресон, лимон, чесън, филе от сьомга, галета, брашно, замразен грах, филе от пушена скумрия, майонеза 11 продукта
Сготви

Харесай Пържена сьомга с кресон, крутони от качамак и каперси

Goodfood 30 м
Сготви

Харесай Ананасова кайпириня

Goodfood 15 м , прясна мента, ананас, сок от ананас, кристална захар, лайм, кашаса 6 продукта

Препоръчани

Коментари

..................................