Супа с миди

Супа с миди

Подготовка 20 мин Приготвяне 35 мин
Трудност: Лесно
Порции: 2
Автор: Goodfood

Ако не откриете различни видове миди, направете супата само с черни миди.

Кал. Мазнини Нас. мазнини Въглехидрати Захар Фибри Протеини Сол
805 ккал 42 г 6 г 53 г 18 г 10 г 23 г 2 г
Захар Фибри Протеини Сол 18 г 10 г 23 г 2 г
805 ккал 42 г 6 г 53 г 18 г 10 г 23 г 2 г

Продукти

  • 200 г черни миди, измити и почистени
  • 200 г бели миди, измити
  • 200 мл сухо бяло вино
  • 1 с.л. зехтин
  • 1 средно голяма глава лук, на кубчета
  • ½ глава фенел, тънко нарязана
  • 1 морков, нарязан
  • 6 скилидки чесън, смачкани
  • щипка Шафран
  • 1 с.л. перно
  • 400 г консерва нарязани домати
  • 1 ½ с.л. бренди
  • 1 ч.л. сос Табаско
  • сокът от 1 лимон
  • малко зехтин, за сервиране
  • ЗА ЧЕСНОВАТА МАЙОНЕЗА
  • 1 ½ ч.л. дижонска горчица
  • 1 ½ ч.л. бял винен оцет
  • 1 жълтък
  • 1 голяма скилидка Чесън , настъргана
  • 50 мл качествен зехтин
  • 50 мл растително олио
  • ЗА КРУТОНИТЕ
  • ½ франзела
  • малко качествен зехтин

Приготвяне

1. Първо изхвърлете мидите със счупени или отворени черупки. Загрейте голяма тенджера на силен огън и сложете в нея мидите и бялото вино. Похлупете с плътно прилягащ капак и сварете мидите на пара за 3 мин. Щом черупките им се отворят, ги прехвърлете в застлан с марля гевгир, сложен върху купа, за да съберете ароматния бульон. Хвърлете мидите, които не са се отворили.

2. Загрейте зехтина в тенджерата и запържете лука, фенела, морковите и чесъна за около 12 мин, докато омекнат и потъмнеят. Добавете шафрана и бульона от мидите и го оставете да къкри за около 5 мин, за да поеме аромата на шафрана. Сложете перното, доматите, долейте 100 мл вода и оставете всичко да къкри още 5 мин.

3. Загрейте фурната на 180°С (160°С с обдухване). Извадете ядките на мидите от черупките (запазете няколко за украса) и ги отделете настрани.

4. За да направите майонезата, сложете горчицата, оцета, жълтъка и чесъна в купа. Разбийте ги с ръчен блендер, като добавяте зехтина и олиото на съвсем тънка струйка, докато майонезата се сгъсти и стане лъскава - ще отнеме около 5 мин. След това я охладете.

5. Нарежете франзелата за крутоните на тънко и наредете филийките в голяма тава. Поръсете ги с малко зехтин и щипка морска сол на люспи. Запечете ги във фурната за 12-14 мин до златисто и хрупкаво.

6. Щом супата се сгъсти, пресипете я в блендер и разбийте на пюре. Прекарайте я през фина цедка и завършете с брендито, соса Табаско и лимоновия сок. Опитайте на вкус и подправете.

7. Загрейте супата и сложете в нея ядките от миди, но не ги варете повече от 1 мин. Сипете супата в големи купи, поръсете я с малко зехтин и я сервирайте с крутоните и чесновата майонеза.

ЗА ПОРЦИЯ: 805 ккал, 42 г мазнини, 6 г наситени мазнини, 53 г въглехидрати, 18 г захари, 10 г фибри, 23 г протеини, 2,4 г сол.

Коментирай
Харесай 1 Светлана

Тагове

А-Я рецепти Европейска кухня Риба и морски дарове Св. Валентин Супи Февруари

Опитайте още

Сготви

Харесай Кюфтета с кейл и киноа

Goodfood 1 ч , кейл, стеблата отстранени, листата едро нарязани, средни яйца, разбити, малка връзка магданоз, само листата, сокът от 1 лимон, киноа, скилидки чесън, смачкани, зелена салата за сервиране (по желание), пармезан, настърган, зехтин, домати, сушени на слънце, едро нарязани, скилидки чесън, смачкани, горещ зеленчуков бульон, пресни трохи от бял хляб, малка връзка босилек, само листата, зехтин, малка глава лук, ситно нарязана, козе сирене, нарязано на обли парчета, кедрови ядки, запечени 18 продукта
Сготви

Харесай Задушени патладжани, кориандър и мента

Goodfood 55 м

Препоръчани

Коментари