Супа с миди

Супа с миди

Подготовка 20 мин Приготвяне 35 мин
Трудност: Лесно
Порции: 2
Автор: Goodfood

Ако не откриете различни видове миди, направете супата само с черни миди.

Кал. Мазнини Нас. мазнини Въглехидрати Захар Фибри Протеини Сол
805 ккал 42 г 6 г 53 г 18 г 10 г 23 г 2 г
Захар Фибри Протеини Сол 18 г 10 г 23 г 2 г
805 ккал 42 г 6 г 53 г 18 г 10 г 23 г 2 г

Продукти

  • 200 г черни миди, измити и почистени
  • 200 г бели миди, измити
  • 200 мл сухо бяло вино
  • 1 с.л. зехтин
  • 1 средно голяма глава лук, на кубчета
  • ½ глава фенел, тънко нарязана
  • 1 морков, нарязан
  • 6 скилидки чесън, смачкани
  • щипка Шафран
  • 1 с.л. перно
  • 400 г консерва нарязани домати
  • 1 ½ с.л. бренди
  • 1 ч.л. сос Табаско
  • сокът от 1 лимон
  • малко зехтин, за сервиране
  • ЗА ЧЕСНОВАТА МАЙОНЕЗА
  • 1 ½ ч.л. дижонска горчица
  • 1 ½ ч.л. бял винен оцет
  • 1 жълтък
  • 1 голяма скилидка Чесън , настъргана
  • 50 мл качествен зехтин
  • 50 мл растително олио
  • ЗА КРУТОНИТЕ
  • ½ франзела
  • малко качествен зехтин

Приготвяне

1. Първо изхвърлете мидите със счупени или отворени черупки. Загрейте голяма тенджера на силен огън и сложете в нея мидите и бялото вино. Похлупете с плътно прилягащ капак и сварете мидите на пара за 3 мин. Щом черупките им се отворят, ги прехвърлете в застлан с марля гевгир, сложен върху купа, за да съберете ароматния бульон. Хвърлете мидите, които не са се отворили.

2. Загрейте зехтина в тенджерата и запържете лука, фенела, морковите и чесъна за около 12 мин, докато омекнат и потъмнеят. Добавете шафрана и бульона от мидите и го оставете да къкри за около 5 мин, за да поеме аромата на шафрана. Сложете перното, доматите, долейте 100 мл вода и оставете всичко да къкри още 5 мин.

3. Загрейте фурната на 180°С (160°С с обдухване). Извадете ядките на мидите от черупките (запазете няколко за украса) и ги отделете настрани.

4. За да направите майонезата, сложете горчицата, оцета, жълтъка и чесъна в купа. Разбийте ги с ръчен блендер, като добавяте зехтина и олиото на съвсем тънка струйка, докато майонезата се сгъсти и стане лъскава - ще отнеме около 5 мин. След това я охладете.

5. Нарежете франзелата за крутоните на тънко и наредете филийките в голяма тава. Поръсете ги с малко зехтин и щипка морска сол на люспи. Запечете ги във фурната за 12-14 мин до златисто и хрупкаво.

6. Щом супата се сгъсти, пресипете я в блендер и разбийте на пюре. Прекарайте я през фина цедка и завършете с брендито, соса Табаско и лимоновия сок. Опитайте на вкус и подправете.

7. Загрейте супата и сложете в нея ядките от миди, но не ги варете повече от 1 мин. Сипете супата в големи купи, поръсете я с малко зехтин и я сервирайте с крутоните и чесновата майонеза.

ЗА ПОРЦИЯ: 805 ккал, 42 г мазнини, 6 г наситени мазнини, 53 г въглехидрати, 18 г захари, 10 г фибри, 23 г протеини, 2,4 г сол.

Коментирай
Харесай 1 Светлана

Тагове

А-Я рецепти Европейска кухня Риба и морски дарове Св. Валентин Супи Февруари

Опитайте още

Сготви

Харесай Тарта с тиква и рикота и люта салата с рукола

Goodfood 1 ч , зехтин, лимон, салвия, кедрови ядки, бутер тесто, рукола, тиква цигулка, индийско орехче, рикота, червени люти чушки 10 продукта
Сготви

Харесай Пилаф с тиква, гъби и горгонзола

Goodfood 1 ч 5 м , лук, безсолен зеленчуков бульон, печурки, магданоз, Чесън, сушени гъби, рапично олио, кафяв ориз басмати, горгонзола, тиква, салвия 11 продукта
Сготви

Харесай Салата от краставица и маринован червен лук

Goodfood 15 м
Сготви

Харесай Свински гулаш с тестени кюфтенца

Goodfood 1 ч 55 м

Препоръчани

Коментари

.................................