Мадлени  с червен  портокал  и черен  шоколад

Мадлени с червен портокал и черен шоколад

Подготовка 50 мин Приготвяне 30 мин
Трудност: Лесно
Броя: 15
Автор: Goodfood

Най-хубави са за ядене същия ден, но тестото за мадлените може да се приготви до 4 дни предварително. Прашецът от червен портокал за топинг е по желание, но добавя разкошен цвят и аромат.

Кал. Мазнини Нас. мазнини Въглехидрати Захар Фибри Протеини Сол
122 ккал 7 г 4 г 12 г 8 г 1 г 2 г 0 г
Захар Фибри Протеини Сол 8 г 1 г 2 г 0 г
122 ккал 7 г 4 г 12 г 8 г 1 г 2 г 0 г

Продукти

  • 100 г масло и още за намасляване
  • 2 големи яйца
  • 100 г захар
  • настърганата кора на 2 червени портокала и сокът от ½ (около 2 с.л. сок)
  • 100 г брашно и още за поръсване
  • 1 ч.л. Бакпулвер
  • 140 г тъмен шоколад (60-70% какао), ситно начупен
  • прашец от червен портокал (по желание )

Приготвяне

1. Сложете маслото в малка тенджера на умерен огън, докато се разпени и добие орехов цвят – наблюдавайте тенджерата внимателно, защото маслото може да покафенее бързо. Сипете го в купа и оставете настрана да се охлади.

2. Разбийте с миксер яйцата, захарта и настърганата портокалова кора в голяма купа за около 5 мин, докато станат гъсти и бледи. Добавете сока и разбъркайте. Смесете брашното и бакпулвера, пресейте ги в сместа за тестото на три пъти и разбъркайте внимателно.

3. Добавете голяма лъжица от тестото в маслото и разбъркайте до гладка смес. Сипете я в останалото тесто и внимателно разбъркайте. Завийте сместа с прозрачно фолио и охладете за през нощта.

4. Около 30 мин преди да започнете печенето, намаслете тава за 12 мадлени с още малко масло и поръсете с малко брашно. Загрейте фурната до 200°C (180°C с обдухване) и сложете тавата във фризера, за да се изстуди за 30 мин. Извадете тестото от хладилника и добавете около 1 пълна с.л. във всяка формичка за мадлени – внимавайте да не ги препълните, защото няма да се получи характерната подутина. В зависимост от размера на тавата ще ви остане тесто – или го изпечете на партиди, или сложете останалото в хладилника и го изпечете до 3 дни. 

5. Изпечете мадлените във фурната за 10-12 мин или докато станат златистокафяви по краищата. Веднага ги извадете върху метална решетка и ги оставете да изстинат напълно. Сложете шоколада в купа и го затоплете в микровълнова фурна на висока степен на 30-секундни периоди, докато около ¾ от него се разтопи. Извадете го от фурната и разбъркайте енергично, докато останалият шоколад се разтопи (това е лесен метод за темпериране и ще осигури на шоколада стайна температура). Потопете всяка мадлена до половината в разтопения шоколад, като оставите излишното количество да се оттече, след което ги поставете на хартия за печене. Когато шоколадът започне да се стяга, но все още е малко лепкав, поръсете с Прашец от червен портокал (вижте долу), ако използвате, и оставете да изстине.

Коментирай
Харесай 0

Тагове

А-Я рецепти Десерти Европейска кухня Св. Валентин Февруари

Опитайте още

Сготви

Харесай Пай с пържола, печен сладък лук и коричка от синап

Goodfood 3 ч 35 м

Препоръчани

Коментари

.................................