Пилешко ризото с грах, бакла и рукола

Пилешко ризото с грах, бакла и рукола

Подготовка 140 мин Приготвяне 50 мин
Трудност: Лесно
Порции: 4
Автор: Goodfood

Винаги се стремим да намираме начини за по-малко разхищение на храна, и така създадохме рецептата от корицата за този месец. Тя е заредена с тонове вкус и е умно приготвена с бульон от граховите шушулки, твърдите крайчета на аспержите и дръжките на магданоза, които обикновено се изхвърлят.

Кал. Мазнини Нас. мазнини Въглехидрати Захар Фибри Протеини Сол
727 ккал 26 г 11 г 72 г 6 г 8 г 43 г 1 г
Захар Фибри Протеини Сол 6 г 8 г 43 г 1 г
727 ккал 26 г 11 г 72 г 6 г 8 г 43 г 1 г

Продукти

  • 1 л растителен бульон
  • 250 г пресен грах в шушулки, обелен, шушулките запазени
  • 200 г аспержи, почистени (краищата запазени) и нарязани
  • малка връзка Магданоз , листата откъснати, дръжките запазени
  • 3 с.л. зехтин
  • 50 г масло
  • 1 глава лук, ситно нарязана
  • 300 г ориз за ризото
  • малка чаша бяло вино
  • 100 г почистена и обелена бакла
  • 3 парчета пилешки гърди без кости и кожа
  • 50 г пармезан, фино настърган
  • шепа дива рукола

Приготвяне

1 За да приготвите основата, кипнете зеленчуковия бульон, добавете граховите шушулки и краищата от аспержите. Гответе 2 мин, добавете дръжките от магданоза и дръпнете от огъня. С мощен блендер направете всичко на бульон, след това прекарайте през цедка и налейте в кана. Оставете настрана.

2 Загрейте 2 с.л. от зехтина и половината от маслото в голям, тежък тиган. Добавете лука и задушете внимателно за около 5 мин, докато омекне. Увеличете малко огъня, добавете ориза и пържете няколко мин. Налейте виното и гответе, докато се поеме от ориза.

3 Добавяйте по малко от зеления бульон, като разбърквате, и изчаквате оризът да го поеме. Щом оризът започне да омеква, но е още тебеширено бял (20 мин), добавете граха и аспержите. Продължете да добавяте бульон, докато използвате всичкия, а оризът е сварен, след това добавете баклата.

4 Докато оризът се готви, загрейте останалия зехтин в тиган. Подправете пилешкото и го изпържете за 3-4 мин от всяка страна, докато леко покафенее и се сготви. Изключете котлона, но оставете пилешкото в тигана, за да се запази топло.

5 Щом ризотото е готово, свалете от огъня и поръсете с пармезана, останалото масло и листата магданоз. Покрийте съда и оставете да постои няколко мин. Нарежтее пилешкото на дебели резени, разбъркайте ризотото, подправете и поръсете отгоре руколата. Сервирайте ризотото, като отгоре поставите парчета пилешко месо.  

Коментирай
Харесай 0

Тагове

Европейска кухня Здравословни Италианска кухня Леки вечери Летни рецепти Май Основни Юни

Опитайте още

Препоръчани

Коментари

.................................