Чеснов хляб

Чеснов хляб

Подготовка 45 мин Приготвяне 55 мин
Трудност: Средно
Порции: 8
Автор: Goodfood

Трудно е да устоите на този чеснов хляб със сирене и всеки ще иска да си отчупи от него.

Кал. Мазнини Нас. мазнини Въглехидрати Захар Фибри Протеини Сол
332 ккал 17 г 2 г 34 г 17 г 8 г 7 г 0.6 г
Захар Фибри Протеини Сол 17 г 8 г 7 г 0.6 г
332 ккал 17 г 2 г 34 г 17 г 8 г 7 г 0.6 г

Продукти

  • 500 г бяло брашно
  • 7 г суха мая
  • 2 ч.л. захар
  • 100 г масло, разтопено (купете пакетче от 250 г и използвайте останалото за чесновото масло)
  • малко зехтин, за намазняване
  • 150 г топчици моцарела (около 20 бр.)
  • 2 с.л. царевично брашно или грис
  • ЗА ДОМАТЕНИЯ СОС ЗА ТОПЕНЕ
  • малка бучка масло
  • 1 скилидка чесън, смачкана
  • 800 г нарязани домати от консерва
  • 1 ч.л. сух риган
  • 1 с.л. червен винен оцет
  • 2 ч.л. захар
  • ЗА ЧЕСНОВОТО МАСЛО
  • 140 г масло
  • 4 скилидки чесън, смачкани
  • малка връзка Магданоз , ситно нарязан (ако искате, оставете и малко за украса)

Приготвяне

1. Сипете брашното в голяма купа или в купата на стоящ миксер. В единия ѝ край сложете маята и захарта, а в другия – солта. Разбъркайте и добавете разтопеното масло и 275 мл вода. Разбъркайте до тесто и месете 10 мин на ръка (или 5 мин в купата на стоящия миксер). Тестото трябва да е меко и разтегливо. Почистете купата и я намазнете с малко зехтин. Прехвърлете тестото в купата и го обърнете, за да се покрие равномерно с мазнина. Покрийте купата с фолио или с кухненска кърпа и я оставете на топло, докато тестото удвои обема си. Другият вариант е да оставите тестото в хладилника, за да се надигне бавно за два дни. Преди да продължите със стъпка 2, го оставете да добие стайна температура. 

 2. Застелете най-голямата си тава с хартия за печене и я поръсете с царевично брашно или грис. Отцедете топчиците моцарела и ги подсушете върху кухненска хартия. Прехвърлете тестото върху работната си повърхност и го притиснете с юмрук, за да изкарате въздуха. Разделете го на 23 топки с приблизително еднакъв размер. Ако искате да сте съвсем точни, претеглете тестото, разделете грамажа на 23, а после теглете и всяка топка.

3. Притиснете всяка топка като диск и сложете в средата топчица моцарела. Повдигнете краищата на тестото и покрийте моцарелата, като ги притиснете отгоре. Оваляйте тестото на топка и го сложете в тавата с гладката страна нагоре, като постепенно оформяте някаква фигура. Между топките оставяйте по малко място, тъй като тестото ще се надигне. Може да оставите няколко топки тесто без моцарела, ако някой от семейството не харесва млечни продукти или има непоносимост към тях. Покрийте тавата с лист намазнено фолио и я оставете за 30 мин, докато тестото почти удвои обема си.

4. Докато тестото бухва, направете доматения сос за топене. Разтопете маслото в тенджера и запържете в него чесъна за 30 сек, докато замирише силно. Добавете доматите, ригана, оцета и захарта и подправете на вкус. Оставете соса да къкри 30 мин, докато се сгъсти. Загрейте фурната на 200°С (180°С с обдухване).

5. Щом тестото се надигне, развийте тавата и запечете за 20-25 мин до златистокафяво. Междувременно направете чесновото масло. Разтопете маслото в тенджера и запържете чесъна за 1-2 мин, докато потъмнее съвсем леко (не бива да става кафяв). Щом хлябът се изпече, прехвърлете го в широк съд за сервиране. Разбъркайте чесновото масло с почти всичкия магданоз и намажете хляба. Оставете маслото да попие и намажете отново. Ако желаете, поръсете с малко магданоз за украса. Затоплете доматения сос и го поднесете с хляба. Предложете и останалото чесново масло.

Коментирай
Харесай 0

Тагове

А-Я рецепти Вегетариански ястия Декември Европейска кухня Коледа и Новa година Ноември Рецепти за парти Тестени Януари

Опитайте още

Сготви

Харесай Кускус със зеленчуци, нахут и мариновани лимони

Goodfood 1 ч 5 м
Сготви

Харесай Салата от пушена сьомга и дресинг с раци

Goodfood 15 м

Препоръчани

Коментари

.................................