Торта с банани и яйчен крем

Торта с банани и яйчен крем

Подготовка 120 мин Приготвяне 55 мин
Трудност: Лесно
Порции: 15
Автор: Goodfood

Със своята ретро комбинация от аромати, ярка разтечена глазура и купища шарени захарни десерти, тортата на Кейси Бест е чудесно предизвикателство за всеки празник. Пригответе я и всички в семейството ще останат очаровани!

Кал. Мазнини Нас. мазнини Въглехидрати Захар Фибри Протеини Сол
851 ккал 46 г 28 г 100 г 77 г 1 г 6 г 1.2 г
Захар Фибри Протеини Сол 77 г 1 г 6 г 1.2 г
851 ккал 46 г 28 г 100 г 77 г 1 г 6 г 1.2 г

Продукти

  • ЗА БАНАНОВИТЕ БЛАТОВЕ (ЗА ТОРТА НА ЧЕТИРИ НИВА)
  • 550 г леко осолено масло, много меко, и още за намасляване
  • 550 г светла захар мусковадо
  • 6 много зрели банана (около 250 г обелени)
  • 6 големи яйца
  • 150 г кисело мляко
  • 2 с.л. ванилова паста (или екстракт)
  • 550 г брашно с набухвател
  • 2 ч.л. Бакпулвер
  • 6 с.л. яйчен крем на прах
  • ЗА ГЛАЗУРАТА С ЯЙЧЕН КРЕМ
  • 4 с.л. яйчен крем на прах
  • 2 ч.л. ванилова паста
  • 4 с.л. прясно мляко
  • 500 г леко осолено масло, много меко
  • 800 г пудра захар
  • ЗА ДЕКОРАЦИЯТА
  • 300 г бял шоколад
  • цветни пръчици (колкото по-ярки, толкова по-добре)
  • 2 ч.л. растително олио
  • жълта сладкарска паста за оцветяване (по желание)
  • селекция от десерти, бисквити и бонбони

Приготвяне

1. Загрейте фурната до 180°C (160°C с обдухване), намажете две 20 см тави с масло и застелете основите с хартия за печене. Добавете 225 г масло и 225 г захар в голяма купа и ги разбийте с миксер, докато сместа стане светла и лека. В друга купа или кана намачкайте 3 от бананите с вилица. Добавете 3 яйца, 75 г кисело мляко и 1 с.л. ванилия и смесете. Сипете мокрите съставки при маслото и захарта и добавете 225 г брашно, 1 ч.л. бакпулвер и 3 с.л. яйчен крем на прах. Разбийте, за да се смесят, докато получите гладка смес.

2. Разделете сместа в тавите, разпределете я по цялото дъно и запечете в средната част на фурната за 25 мин. Блатовете са готови, когато клечка, забодена в центъра, излезе чиста. Охладете ги в тавата за 10 мин и извадете на метална решетка. Почистете тавите, намаслете с още масло и застелете основите като преди, след което изпечете друга партида от блатове с останалите съставки. Може да се приготви 2 дни преди да се сложи глазурата; след като се охлади, увийте добре в прозрачно фолио и оставете на студено място или замразете за 2 седмици.

3. За глазурата в малка купа разбъркайте яйчения крем на прах, ваниловата паста и прясното мляко, докато получите смес без бучки. В голяма купа сложете маслото и пудрата захар и ги намачкайте с шпатула (за да не се покрие кухнята ви с пудра захар!). След като се посмесят, разбийте с миксер до гладка смес. Сипете при сместа с яйчен крем и разбийте отново.

4. Освободете място в хладилника за тортата. Сложете един от блатовете в чиния или стойка за торта и използвайте около една четвърт от глазурата с яйчен крем, за да наредите другите блатове отгоре, като разпределяте глазурата точно до ръбовете между всеки блат. Използвайте още малко глазура, за да покриете тънко цялата торта, като запълните всички дупки между слоевете и използвайте палетен нож, за да загладите повърхността. Опитайте се да не попаднат трохи в купата с глазурата – от този първи слой ще паднат някакви трохи, но не се притеснявайте, ако изглежда малко изцапан на този етап. Охладете тортата за 30 мин, докато глазурата се втвърди.

5. Използвайте останалата глазура, за да покриете напълно тортата. С помощта на палетен нож загладете страните на тортата и направете чиста, равна повърхност. Загладете и отгоре колкото е възможно. Почистете чинията или стойката за торта и охладете за още 30 мин. 6. Застелете тава с хартия за печене. Разтопете белия шоколад в купа, закрепена над тенджера с вряща вода или на кратки интервали в микровълнова фурна. Сипете около една четвърт от шоколада в тавата и го разстелете на правоъ- гълник с размери 12 x 20 см. Поръсете с шарените пръчици и оставете настрана да изстине или го охладете, докато стегне. Сипете олиото в останалия шоколад в купата и добавете достатъчно оцветител за храна, за да боядисате шоколада в ярък жълт цвят.

7. Извадете тортата от хладилника и сипете глазурата с жълт шоколад отгоре, като използвате чаена лъжичка, за да го разтечете надолу по стените. Нарежете от шоколада парчета с остри ръбове и ги подредете върху тортата (може да използвате малко от десертите, бисквитите и бонбоните, за да ги закрепите на място). Тортата ще изглежда най-добре 1-2 часа след декорирането ѝ, но остатъците ще се запазят до 3 дни в хладилника.

 


СЪВЕТ:

 
Опростете нещата

Повечето от нас имат само две 20 см тави, затова разделих сместа за тортата на две партиди, за да приготвя четирите блата. Вие можете, разбира се, просто да направите два блата, ако ще сервирате на по-малко хора.

Идеална глазура

Ключът към съвършената глазура е използването на шоколада, докато е на стайна температура – разтопен, но не твърде течен. Той може да стегне много бързо, затова добавих малко олио, което да го задържи течен.

Направете тортата специална                                                                                                                                                              

Вземете поздравителна картичка с надпис отпред "На мама" или "Много благодаря". Изрежете я по ваше желание и я залепете на ярко оцветена хартиена сламка – или ако се чувствате артистични, проектирайте си ваша собствена! 

 

Коментирай
Харесай 0

Тагове

А-Я рецепти Десерти Европейска кухня

Опитайте още

Сготви

Харесай Пикантна салата от краставици с японски дресинг

Goodfood 15 м , кориандър, сол, червена люта чушка, сусамово олио, оризов оцет, кисело мляко, маково семе, захар, краставица, оризово вино, кетчуп 11 продукта
Сготви

Харесай Риба с хрупкава коричка от песто и маслини

Goodfood 17 м , филе от бяла риба, зелени маслини, песто от Босилек, пресни хлебни трохи, лимон 5 продукта
Сготви

Харесай Коледна пуйка с клементини и масло с дафинов лист

Goodfood 4 ч 5 м
Сготви

Харесай Печени патладжани с козе сирене и препечено хлебче

Goodfood 35 м

Препоръчани

Коментари