Бисквитени планети

Бисквитени планети

Подготовка 90 мин Приготвяне 12 мин
Трудност: Средно
Броя: 20
Автор: Goodfood

Тестото в тази рецепта е за два комплекта планети, но ние сме ви дали инструкции как да направите само един набор от 10 бисквити. Останалата половина от тестото може да се замрази или охлади. Ако искате да приготвите два комплекта едновременно, изрежете два пъти броя бисквити, удвоете пудрата захар до 500 г и използвайте 5-6 с.л. вода.

Кал. Мазнини Нас. мазнини Въглехидрати Захар Фибри Протеини Сол
156 ккал 4 г 3 г 26 г 16 г 1 г 2 г 0.1 г
Захар Фибри Протеини Сол 16 г 1 г 2 г 0.1 г
156 ккал 4 г 3 г 26 г 16 г 1 г 2 г 0.1 г

Продукти

  • 100 г масло, меко
  • 100 г захар
  • 1 яйце, леко разбито
  • 1 ч.л. ванилов екстракт
  • 280 г брашно и още за поръсване
  • 250 г пудра захар
  • червен, син, зелен, жълт, оранжев и черен хранителен гел за оцветяване концентрирана есенция карамел (за кафявия цвят)
  • златен ядлив прашец (по желание)

Приготвяне

1. Загрейте фурната до 190°C (170°C с обдухване). Застелете тава с хартия за печене. С миксер разбийте маслото и захарта в голяма купа, докато станат бледи и пухкави. Постепенно разбийте вътре яйцето и ваниловия екстракт. 

2. Разбъркайте вътре брашното, след това месете за кратко, за да приготвите тесто. Разделете го на две. Едната половина може да се замрази или охлади, за да приготвите друга порция бисквити. На набрашнена повърхност разточете останалото тесто с дебелината на монета от 1 лв. С помощта на кръгли формички изрежете следните размери бисквити: 1 x 8 см, 2 x 7 см, 4 x 6 см, 2 x 5 см и 1 x 3,5 см.

3. Внимателно прехвърлете бисквитите в приготвената тава и печете 10-12 мин, докато станат бледо златистокафяви. Оставете ги в тавата за 5 мин, след това ги прехвърлете на метална решетка да изстинат напълно.

А сега забавната част...

Глазирайте бисквитите, като започнете със Слънцето. Смесете пудрата захар с 2-3 с.л. вода, за да приготвите гладък, лесен за намазване айсинг – не трябва да е прекалено течен. Сипете 1 ч.л. от айсинга в малка купа и смесете достатъчно жълт гел за оцветяване, за да го оцвети в яркожълто, а след това покрийте най-голямата бисквита и оставете настрана да изсъхне.

За Уран сипете 2 ч.л. от белия айсинг в друга малка купа и смесете достатъчно син гел

за оцветяване, за да се получи ярко светлосиньо. Използвайте малко от този айсинг, за да покриете 6 см бисквита. Оставете да изсъхне.

За Земята, Нептун и Плутон добавете още малко син цвят към синия айсинг и покрийте друга 6 см бисквита, за да направите водата на Земята. Оставете настрана да изсъхне. Добавете още малко цвят към синия айсинг и покрийте друга 6 см бисквита. С помощта на коктейлна клечка завъртете още малко син хранителен гел и бял айсинг върху тази глазирана бисквита, за да се получи Нептун. Оставете настрана да изсъхне. Добавете още малко синьо и малко от черния хранителен гел към синия айсинг и го разпределете върху 3,5 см бисквита, за да направите Плутон. Оставете настрана да изсъхне. 

За Меркурий сипете 1 с.л. бял айсинг в друга купа и добавете достатъчно количество от концентрирания карамел, за да направите бежов цвят. Нанесете малко от него върху 5 см бисквита. С помощта на коктейлна клечка завъртете малко допълнително карамел върху айсинга на бисквитата. Оставете да изсъхне.

За Юпитер нанесете малко от бежовия айсинг върху 7 см бисквита. С помощта на коктейлна клечка завъртете малко червен хранителен гел и бял айсинг, за да направите шарките на Юпитер. Оставете да изсъхне.

За Сатурн добавете малко жълт гел в бежовия айсинг и го нанесете върху 7 см бисквита, като оставите борд от 1 см около ръба. С помощта на коктейлна клечка завъртете малко жълт гел в айсинга и оставете настрана да изсъхне.

За Венера добавете малко оранжев гел към бежовия айсинг и нанесете малко върху останалата 6 см бисквита. С помощта на коктейлна клечка завъртете малко оранжев гел. Оставете настрана да изсъхне. Добавете малко зелен айсинг към Земята. Сипете 1 ч.л. бял айсинг в друга малка купа и добавете достатъчно зелен гел, за да стане яркозелено. Накапете малко от зеления айсинг върху участъци от синия айсинг.

За Марс сипете 1 ч.л. бял айсинг в малка купа и добавете достатъчно количество червен гел, за да стане яркочервен. Нанесете червения айсинг върху 5 см бисквита. С помощта на коктейлна клечка завъртете малко червен гел в глазурата. Оставете настрана да изсъхне.

Довършителни щрихи
Поставете обикновен накрайник на пош и добавете останалия бял айсинг. Шприцовайте 2 ивици около центъра на бисквитата Сатурн, за да направите пръстените. Ако желаете, може да поръсите бисквитите Меркурий и Венера с малко ядлив златен прашец, за да ги направите блестящи.

Коментирай
Харесай 0

Тагове

Mалки кулинари А-Я рецепти Десерти Европейска кухня

Опитайте още

Сготви

Харесай Индийска пилешка салата

Goodfood 25 м , кокосово мляко, индийски питки, кориандър, спанак, пилешки гърди, чътни от манго, лайм, червен лук, смес от подправки тандури масала, краставица 10 продукта

Препоръчани

Коментари

..................................