Сладолед с ягоди и балсамов оцет

Сладолед с ягоди и балсамов оцет

Подготовка 20 мин Приготвяне 15 мин
Трудност: Лесно
Порции: 8
Автор: Goodfood

Това е прекрасен сладолед – млечен, с плътен вкус, с дъх на цитрус, а вкусът му не е прекалено агресивен. Нужни са ви напълно узрели ароматни ягоди.

Кал. Мазнини Нас. мазнини Въглехидрати Захар Фибри Протеини Сол
362 ккал 24 г 14 г 31 г 31 г 3 г 3 г 0 г
Захар Фибри Протеини Сол 31 г 3 г 3 г 0 г
362 ккал 24 г 14 г 31 г 31 г 3 г 3 г 0 г

Продукти

  • 300 мл пълномаслено мляко
  • 300 мл пълномаслена сметана
  • 2 ч.л. екстракт ванилия
  • 3 големи жълтъка
  • 110 г захар
  • 600 г зрели ягоди, почистени
  • 3-5 с.л. пудра захар, на вкус
  • 4 с.л. бял Балсамов оцет
  • лимонов сок, на вкус

Приготвяне

1 Загрейте млякото и сметаната в тенджера с дебело дъно, докато кипнат. Веднага го дръпнете от котлона и сложете ванилията в него. Разбийте жълтъците и захарта в купа за 2-3 мин до светла и кремообразна смес. Към нея добавете бавно топлото мляко, като не спирате да разбивате.

2 Сложете голяма купа в мивката (или в друга, по-широка купа), а около нея наредете кубчета лед. Измийте тенджерата и върнете в нея сместа с жълтъците и сметаната. Оставете я на тих огън и изчакайте да се сгъсти, като разбърквате почти непрекъснато. Сместа трябва да се задържа по обратната страна на лъжица, това отнема около 10-12 мин. Внимавайте, кремът не бива да завира, иначе ще се пресече. Щом се сгъсти, пресипете го в купата върху леда. Продължете да разбърквате още 2-3 мин, а след това изчакайте кремът да се охлади, като разбърквате от време на време. Похлупете купата и я оставете в хладилника.

3 Нарежете ягодите и ги сложете в кухненски робот с 3 с.л. пудра захар и балсамовия оцет. Разбийте ги на пюре. Опитайте на вкус – може би ще се наложи да добавите още малко захар, а може би не, зависи от ягодите. Претрийте пюрето през цедка над малка купа, за да отстраните семките.

4 Щом кремът за сладоледа се охлади, разбъркайте го с ягодовото пюре и опитайте. Сигурно ще ви се стори, че има нужда от малко лимонов сок, според мен това прави аромата по-фин. Разбийте го в машина за сладолед според указанията на програмата, ще е доста мек крем. Пресипете го в кутия, покрийте с фолио или хартия за печене и оставете във фризера. На този сладолед ще му трябват поне 12 часа, за да замръзне добре. Ако нямате машина за сладолед, пресипете крема в кутия и го оставете във фризера. Вадете го на всеки два часа и го разбивайте енергично, за да разтрошите ледените кристалчета. Трябва да получите гладка и кремообразна смес.

5 Извадете сладоледа от фризера около 15 мин, преди да го сервирате. 

ПОЛЗИ замразява се фолиева киселина витамин С 1 от 5-на-ден без глутен


Коментирай
Харесай 1 Таня Черкезова

Тагове

А-Я рецепти Десерти Европейска кухня Летни десерти Май Рецепти за сладолед Юли Юни

Опитайте още

Сготви

Харесай Мароканска супа харира с пилешко

Goodfood 1 ч 20 м , праз, кимион на зърна, консерви нарязани домати, кисело мляко, зехтин, пащърнака, смляна куркума, лимон, целина, смлян кимион, пилешки бульон, хляб, пилешки бутчета, кориандър, хариса, кафява захар, моркова, смляна канела, зелена Леща, хумус 20 продукта
Сготви

Харесай Пикантни яйца по марокански

Goodfood лук, консерва нахут, яйца, смлян кориандър, бейби спанак, Чесън, консервирани чери домати, рапично олио, зеленчуков бульон, кориандър, хариса, тиквички 12 продукта

Препоръчани

Коментари

.................................