Сладолед с ягоди и балсамов оцет

Сладолед с ягоди и балсамов оцет

Подготовка 20 мин Приготвяне 15 мин
Трудност: Лесно
Порции: 8
Автор: Goodfood

Това е прекрасен сладолед – млечен, с плътен вкус, с дъх на цитрус, а вкусът му не е прекалено агресивен. Нужни са ви напълно узрели ароматни ягоди.

Кал. Мазнини Нас. мазнини Въглехидрати Захар Фибри Протеини Сол
362 ккал 24 г 14 г 31 г 31 г 3 г 3 г 0 г
Захар Фибри Протеини Сол 31 г 3 г 3 г 0 г
362 ккал 24 г 14 г 31 г 31 г 3 г 3 г 0 г

Продукти

  • 300 мл пълномаслено мляко
  • 300 мл пълномаслена сметана
  • 2 ч.л. екстракт ванилия
  • 3 големи жълтъка
  • 110 г захар
  • 600 г зрели ягоди, почистени
  • 3-5 с.л. пудра захар, на вкус
  • 4 с.л. бял Балсамов оцет
  • лимонов сок, на вкус

Приготвяне

1 Загрейте млякото и сметаната в тенджера с дебело дъно, докато кипнат. Веднага го дръпнете от котлона и сложете ванилията в него. Разбийте жълтъците и захарта в купа за 2-3 мин до светла и кремообразна смес. Към нея добавете бавно топлото мляко, като не спирате да разбивате.

2 Сложете голяма купа в мивката (или в друга, по-широка купа), а около нея наредете кубчета лед. Измийте тенджерата и върнете в нея сместа с жълтъците и сметаната. Оставете я на тих огън и изчакайте да се сгъсти, като разбърквате почти непрекъснато. Сместа трябва да се задържа по обратната страна на лъжица, това отнема около 10-12 мин. Внимавайте, кремът не бива да завира, иначе ще се пресече. Щом се сгъсти, пресипете го в купата върху леда. Продължете да разбърквате още 2-3 мин, а след това изчакайте кремът да се охлади, като разбърквате от време на време. Похлупете купата и я оставете в хладилника.

3 Нарежете ягодите и ги сложете в кухненски робот с 3 с.л. пудра захар и балсамовия оцет. Разбийте ги на пюре. Опитайте на вкус – може би ще се наложи да добавите още малко захар, а може би не, зависи от ягодите. Претрийте пюрето през цедка над малка купа, за да отстраните семките.

4 Щом кремът за сладоледа се охлади, разбъркайте го с ягодовото пюре и опитайте. Сигурно ще ви се стори, че има нужда от малко лимонов сок, според мен това прави аромата по-фин. Разбийте го в машина за сладолед според указанията на програмата, ще е доста мек крем. Пресипете го в кутия, покрийте с фолио или хартия за печене и оставете във фризера. На този сладолед ще му трябват поне 12 часа, за да замръзне добре. Ако нямате машина за сладолед, пресипете крема в кутия и го оставете във фризера. Вадете го на всеки два часа и го разбивайте енергично, за да разтрошите ледените кристалчета. Трябва да получите гладка и кремообразна смес.

5 Извадете сладоледа от фризера около 15 мин, преди да го сервирате. 

ПОЛЗИ замразява се фолиева киселина витамин С 1 от 5-на-ден без глутен


Коментирай
Харесай 0

Тагове

А-Я рецепти Десерти Европейска кухня Летни десерти Май Рецепти за сладолед Юли Юни

Опитайте още

Сготви

Харесай Банички със сладки картофи и грах

Goodfood 55 м , олио, захар, листа от мента, яйца, грах, лук, бутер тесто, кимион на зърна, Гарам масала, лимон, сусамови семена, червени люти чушки, листа от кориандър, брашно, сладки картофи, куркума на прах, чътни 17 продукта
Сготви

Харесай Богата английска салата

Goodfood 45 м , бекон, яйца, чери домати, шери оцет, наденички, бейби спанак, гъби, дижонска горчица, зехтин, багета 10 продукта

Препоръчани

Коментари