Сладолед с ягоди и балсамов оцет

Сладолед с ягоди и балсамов оцет

Подготовка 20 мин Приготвяне 15 мин
Трудност: Лесно
Порции: 8
Автор: Goodfood

Това е прекрасен сладолед – млечен, с плътен вкус, с дъх на цитрус, а вкусът му не е прекалено агресивен. Нужни са ви напълно узрели ароматни ягоди.

Кал. Мазнини Нас. мазнини Въглехидрати Захар Фибри Протеини Сол
362 ккал 24 г 14 г 31 г 31 г 3 г 3 г 0 г
Захар Фибри Протеини Сол 31 г 3 г 3 г 0 г
362 ккал 24 г 14 г 31 г 31 г 3 г 3 г 0 г

Продукти

  • 300 мл пълномаслено мляко
  • 300 мл пълномаслена сметана
  • 2 ч.л. екстракт ванилия
  • 3 големи жълтъка
  • 110 г захар
  • 600 г зрели ягоди, почистени
  • 3-5 с.л. пудра захар, на вкус
  • 4 с.л. бял Балсамов оцет
  • лимонов сок, на вкус

Приготвяне

1 Загрейте млякото и сметаната в тенджера с дебело дъно, докато кипнат. Веднага го дръпнете от котлона и сложете ванилията в него. Разбийте жълтъците и захарта в купа за 2-3 мин до светла и кремообразна смес. Към нея добавете бавно топлото мляко, като не спирате да разбивате.

2 Сложете голяма купа в мивката (или в друга, по-широка купа), а около нея наредете кубчета лед. Измийте тенджерата и върнете в нея сместа с жълтъците и сметаната. Оставете я на тих огън и изчакайте да се сгъсти, като разбърквате почти непрекъснато. Сместа трябва да се задържа по обратната страна на лъжица, това отнема около 10-12 мин. Внимавайте, кремът не бива да завира, иначе ще се пресече. Щом се сгъсти, пресипете го в купата върху леда. Продължете да разбърквате още 2-3 мин, а след това изчакайте кремът да се охлади, като разбърквате от време на време. Похлупете купата и я оставете в хладилника.

3 Нарежете ягодите и ги сложете в кухненски робот с 3 с.л. пудра захар и балсамовия оцет. Разбийте ги на пюре. Опитайте на вкус – може би ще се наложи да добавите още малко захар, а може би не, зависи от ягодите. Претрийте пюрето през цедка над малка купа, за да отстраните семките.

4 Щом кремът за сладоледа се охлади, разбъркайте го с ягодовото пюре и опитайте. Сигурно ще ви се стори, че има нужда от малко лимонов сок, според мен това прави аромата по-фин. Разбийте го в машина за сладолед според указанията на програмата, ще е доста мек крем. Пресипете го в кутия, покрийте с фолио или хартия за печене и оставете във фризера. На този сладолед ще му трябват поне 12 часа, за да замръзне добре. Ако нямате машина за сладолед, пресипете крема в кутия и го оставете във фризера. Вадете го на всеки два часа и го разбивайте енергично, за да разтрошите ледените кристалчета. Трябва да получите гладка и кремообразна смес.

5 Извадете сладоледа от фризера около 15 мин, преди да го сервирате. 

ПОЛЗИ замразява се фолиева киселина витамин С 1 от 5-на-ден без глутен


Коментирай
Харесай 1 Таня Черкезова

Тагове

А-Я рецепти Десерти Европейска кухня Летни десерти Май Рецепти за сладолед Юли Юни

Опитайте още

Сготви

Харесай Печено пиле с цвекло и сос с мак и лимон

Goodfood 55 м , зехтин, сладък червен пипер, магданоз, лук, лимон, моркови, пилешки бульон, пилешки бутчета, маково семе, заквасена сметана, цвекло, мед 12 продукта
Сготви

Харесай Яхния от говеждо с тъмна бира и кнедли от хрян

Goodfood 4 ч 10 м

Препоръчани

Коментари

.....................................