Агнешко бутче с билкова коричка и сос грейви с червено вино

Агнешко бутче с билкова коричка и сос грейви с червено вино

Подготовка 25 мин Приготвяне 120 мин
Трудност: Средно
Порции: 8
Автор: Goodfood

Извадете месото от хладилника няколко часа преди да го сложите във фурната, за да добие стайна температура. Иначе няма да се изпече равномерно.

Кал. Мазнини Нас. мазнини Въглехидрати Захар Фибри Протеини Сол
654 ккал 27 г 11 г 25 г 4 г 3 г 48 г 1.5 г
Захар Фибри Протеини Сол 4 г 3 г 48 г 1.5 г
654 ккал 27 г 11 г 25 г 4 г 3 г 48 г 1.5 г

Продукти

  • 2,25 кг агнешко бутче
  • 3 малки скилидки чесън, нарязани
  • 2 глави лук, на по-едри парчета
  • 1 морков, едро нарязан
  • 2 с.л. дижонска горчица
  • ЗА КОРИЧКАТА
  • 175 г трохи бял хляб (ако са на няколко дни, е още по-добре)
  • 1 малка връзка магданоз, ситно нарязана
  • 1 малка връзка мента, ситно нарязана
  • 5 стръка Розмарин , листата ситно нарязани
  • 2 големи скилидки Чесън , смачкани
  • 3 1/2 с.л. зехтин
  • ЗА СОС ГРЕЙВИ
  • 2 с.л. брашно
  • 400 мл червено вино
  • 1 л агнешки или телешки бульон
  • 1-2 ч.л. дижонска горчица
  • бучка масло

Приготвяне

1. Загрейте фурната на 220ºС (200ºС с обдухване). С върха на остър нож пробийте дупчици по цялото бутче и във всяка пъхнете по малко чесън. Сложете лука и морковите в голяма тава, поставете агнешкото отгоре и подправете на вкус. В тавата налейте 250 мл вода и запечете във фурната за 30 мин.

2. Направете коричката, като смесите всички съставки, подправете на вкус. Извадете агнешкото и намалете фурната на 190ºС (170ºС с обдухване). Намажете цялото агнешко с горчица и нанесете коричката, като притискате сместа на дебел слой. Не се тревожете, ако малко от нея падне в тавичката, ще я използвате за грейви соса. Ако ви остане от сместа, я запазете. Върнете агнешкото във фурната и печете още 1 ч 30 мин. Проверявайте месото и доливайте вода в тавата, ако дъното засъхне.

3. Извадете агнешкото от тавата, покрийте го хлабаво с метално фолио и го оставете да отпочине 30-40 мин. Ако го покриете стегнато, коричката ще поеме твърде много влага. Ако правите младите картофи с кафяво масло, усилете фурната на 200ºС (180ºС с обдухване).

4. За грейви соса сложете тавата върху котлона, както е със зеленчуците в нея, и ги объркайте с брашното. Гответе 1 мин, добавете виното, като остържете полепналото по дъното брашно. Оставете да къкри 1 мин и сипете бульона. Загрейте до завиране и оставете соса да къкри, докато се сгъсти. Може да добавите малко от сместа за коричката (ако ви е останала). Прецедете соса в тенджера, като хвърлите зеленчуците от цедката. Добавете горчица на вкус и объркайте с маслото. Дръжте соса топъл.

 

Подходяща напитка

 

Просекото е страхотно леко пенливо вино с пролетен плодов дъх. С агнешкото поднесете каберне фран. В Чили са уловили тънкостите на този френски фаворит и може да се насладите на аромата на тъмни плодове и подправки.

Коментирай
Харесай 4 Stela emileva Калина Стойкова Миглена Петрова

Тагове

А-Я рецепти Април Великден Европейска кухня Май Основни Юни Ястия с месо

Опитайте още

Сготви

Харесай Салата от цвекло и ябълка с мус от хрян и скумрия

Goodfood 8 м , лимон, лют сос от хрян, пушена скумрия, салатен микс, слънчогледови семки, червени ябълки, обезмаслено био кисело мляко, бейби цвекло, копър 9 продукта
Сготви

Харесай Салата от червено цвекло и манго с прясно козе сирене

Goodfood 15 м

Препоръчани

Коментари