Тофи меренг пай

Тофи меренг пай

Подготовка 30 мин Приготвяне 60 мин
Трудност: Средно
Порции: 10
Автор: Goodfood

Независимо дали правите кейкове за семейството, или лакомства, които да споделите в офиса, ще зарадвате всички с тези сладкиши!

Кал. Мазнини Нас. мазнини Въглехидрати Захар Фибри Протеини Сол
529 ккал 25 г 15 г 75 г 41 г 1 г 7 г 0 г
Захар Фибри Протеини Сол 41 г 1 г 7 г 0 г
529 ккал 25 г 15 г 75 г 41 г 1 г 7 г 0 г

Продукти

  • ЗА ТЕСТОТО
  • 400 г брашно и още малко
  • 200 г студено масло, на парченца
  • 1 белтък за намазване
  • ЗА ПЪЛНЕЖА
  • 85 г масло
  • 175 г светла захар мусковадо
  • 300 мл мляко
  • 3 с.л. царевично нишесте
  • 4 жълтъка
  • ЗА МЕРЕНГА
  • 4 белтъка
  • 200 г захар

Приготвяне

1. За тестото сложете брашното в купа, втрийте с пръсти маслото, докато се получат трохи. Малко по малко добавете 4-6 с.л. студена вода, докато се образува тесто. Замесете леко върху набрашнена повърхност, направете топка, увийте в прозрачно фолио и охладете за 30 мин.

2. Загрейте фурната на 200°С (180°С с обдухване). Разточете тестото в кръг, по-голям от форма за тарта с диаметър 25 см (тестото трябва да се подава леко над формата). Сложете го във формата, покрийте с хартия за печене, сложете отгоре боб или тежести и печете в тава 15 мин. Свалете боба и хартията, намажете щедро с разбития белтък и върнете във фурната за още 10 мин, докато стане златисто. Извадете от фурната и отрежете излишните краища. Намалете градусите на 150°С (130°С с обдухване).

3. За пълнежа разтопете маслото в тенджера, разбъркайте вътре и захарта, докато се разтвори напълно. Налейте в купа малко от млякото при царевичното нишесте, разбъркайте до гладка паста. Добавете полученото и останалото мляко в тенджерата, кипнете и разбърквайте постоянно 2-3 мин. Оставете леко да изстине. Като разбивате, излейте ½ от млечната смес при жълтъците и след това върнете всичко при останалата ½ . Кипнете и оставете да къкри за 2-3 мин, докато се сгъсти (продължавайте да разбърквате). Свалете от огъня, оставете сместа в тенджерата – трябва да е гореща, когато слагате меренга.

4. За меренга разбийте белтъците, докато се сгъстят добре. Поръсете с половината захар и разбийте отново, докато сместа стане гъста и лъскава. Добавяйте и останалата захар по 1 с.л., по същия начин – до гъсто. Излейте горещия пълнеж в тестената форма, покрийте с меренга и печете 35 мин до златиста коричка. Извадете от фурната и оставете да изстине преди хапване. Най-добре e да се консумира същия ден.

Коментирай
Харесай 0

Тагове

А-Я рецепти Десерти Европейска кухня Рецепти за парти

Опитайте още

Сготви

Харесай Коктейл с ревен и яйчен ликьор

Goodfood 15 м , водка, ликьор Advocaat, сироп от ревен, лимонада, ревен 5 продукта
Сготви

Харесай Триетажни сандвичи с краставица и зелени подправки

Goodfood 15 м
Сготви

Харесай Торта от моркови, тиквички и портокали

Goodfood 45 м

Препоръчани

Коментари

...................................