Печени ябълки със сос калвадос

Печени ябълки със сос калвадос

Подготовка 20 мин Приготвяне 40 мин
Трудност: Средно
Порции: 4
Автор: Goodfood

Адски вкусно е

Кал. Мазнини Нас. мазнини Въглехидрати Захар Фибри Протеини Сол
384 ккал 19 г 10 г 54 г 51 г 3 г 2 г 0 г
Захар Фибри Протеини Сол 51 г 3 г 2 г 0 г
384 ккал 19 г 10 г 54 г 51 г 3 г 2 г 0 г

Продукти

  • За печените плодове
  • 4 ябълки адамс Пармена, златна ренета или ръсет
  • 50 г масло, разтопено
  • 4 с.л. захар
  • За соса Калвадос
  • 50 г захар
  • 20 г масло
  • 40 г ябълка Бребърн, обелена и нарязана на 5 мм кубчета
  • 80 мл ябълков сок
  • ½ ч.л. нишесте, разтворено в малко вода
  • 1 ч.л. калвадос
  • За гарнитурата
  • 15 г черен хляб, нарязан на малки кубчета
  • 15 г пудра захар
  • 15 г шамфъстък
  • 10 г цели бадеми
  • 5 г филирани бадеми
  • 1-2 ч.л. калвадос

Приготвяне

1. Загрейте фурната на 180°С (140°С с обдухване). (Когато готвите с обдухване, е най-добре да намалите температурата, защото при повече градуси кората на ябълките ще се напука, преди да са готови.) Отрежете малко от основата на ябълките, които не стоят изправени. С ножче или специален уред внимателно отстранете вътрешността със семките на всяка ябълка.

2. Намажете плитък огнеупорен съд с малко от разтопеното масло и поръсете със захар. Намажете всяка ябълка с останалото масло и ги оваляйте в останалата захар. Подредете плодовете в съда и ги запечете за 30 мин.

3. За соса загрейте на умерен огън малка тенджера с дебело дъно и разтопете захарта до тъмнозлатист карамел. Разбъркайте вътре маслото и нарязаната ябълка. Гответе 30 сек, без да местите тенджерата (с лъжица поливайте кубчетата ябълка с карамела). Налейте ябълковия сок и кипнете. Добавете и нишестето малко по малко, докато сместа се сгъсти, след това свалете от огъня и добавете калвадоса.

4. За гарнитурата разбъркайте хляба с ½ от пудрата захар и разстелете в тава. Смесете добре ядките, калвадоса и останалата пудра захар и ги добавете към крутоните. Печете 8-10 мин (по средата на печенето разбъркайте) или докато ядките и крутоните станат златистокафяви. Оставете настрана да изстинат.

5. Преди да сервирате, сложете по една ябълка в средата на всяка чиния, полейте с малко сос и поръсете със запечената гарнитура.

Коментирай
Харесай 0

Тагове

А-Я рецепти Десерти Европейска кухня Здравословни Октомври Рецепти за парти Септември Хелоуин

Опитайте още

Сготви

Харесай Казанът на вещицата със светещ сос

Goodfood 1 ч , маково семе, смлян кимион, краставици, кръгъл хляб, Чесън, препечени питки, тиква цигулка, сух кориандър, яйца, готова доматена крем супа, соленки мумии, лук, чили сос 13 продукта

Препоръчани

Коментари

.....................................