Печени ябълки със сос калвадос

Печени ябълки със сос калвадос

Подготовка 20 мин Приготвяне 40 мин
Трудност: Средно
Порции: 4
Автор: Goodfood

Адски вкусно е

Кал. Мазнини Нас. мазнини Въглехидрати Захар Фибри Протеини Сол
384 ккал 19 г 10 г 54 г 51 г 3 г 2 г 0 г
Захар Фибри Протеини Сол 51 г 3 г 2 г 0 г
384 ккал 19 г 10 г 54 г 51 г 3 г 2 г 0 г

Продукти

  • За печените плодове
  • 4 ябълки адамс Пармена, златна ренета или ръсет
  • 50 г масло, разтопено
  • 4 с.л. захар
  • За соса Калвадос
  • 50 г захар
  • 20 г масло
  • 40 г ябълка Бребърн, обелена и нарязана на 5 мм кубчета
  • 80 мл ябълков сок
  • ½ ч.л. нишесте, разтворено в малко вода
  • 1 ч.л. калвадос
  • За гарнитурата
  • 15 г черен хляб, нарязан на малки кубчета
  • 15 г пудра захар
  • 15 г шамфъстък
  • 10 г цели бадеми
  • 5 г филирани бадеми
  • 1-2 ч.л. калвадос

Приготвяне

1. Загрейте фурната на 180°С (140°С с обдухване). (Когато готвите с обдухване, е най-добре да намалите температурата, защото при повече градуси кората на ябълките ще се напука, преди да са готови.) Отрежете малко от основата на ябълките, които не стоят изправени. С ножче или специален уред внимателно отстранете вътрешността със семките на всяка ябълка.

2. Намажете плитък огнеупорен съд с малко от разтопеното масло и поръсете със захар. Намажете всяка ябълка с останалото масло и ги оваляйте в останалата захар. Подредете плодовете в съда и ги запечете за 30 мин.

3. За соса загрейте на умерен огън малка тенджера с дебело дъно и разтопете захарта до тъмнозлатист карамел. Разбъркайте вътре маслото и нарязаната ябълка. Гответе 30 сек, без да местите тенджерата (с лъжица поливайте кубчетата ябълка с карамела). Налейте ябълковия сок и кипнете. Добавете и нишестето малко по малко, докато сместа се сгъсти, след това свалете от огъня и добавете калвадоса.

4. За гарнитурата разбъркайте хляба с ½ от пудрата захар и разстелете в тава. Смесете добре ядките, калвадоса и останалата пудра захар и ги добавете към крутоните. Печете 8-10 мин (по средата на печенето разбъркайте) или докато ядките и крутоните станат златистокафяви. Оставете настрана да изстинат.

5. Преди да сервирате, сложете по една ябълка в средата на всяка чиния, полейте с малко сос и поръсете със запечената гарнитура.

Коментирай
Харесай 1 Todor

Тагове

А-Я рецепти Десерти Европейска кухня Здравословни Октомври Рецепти за парти Септември Хелоуин

Опитайте още

Сготви

Харесай Бургери със сос от сметана и естрагон - Wallenbergare

Goodfood 45 м
Сготви

Харесай Щолен мъфини

Goodfood 40 м , марципан, нарязан на парчета, сушени кайсии, нарязани, пудра захар, смляна канела, стафиди, пълномаслено кисело мляко, смлени бадеми, шамфъстък, едро нарязан, големи яйца, хартиени кошнички за мъфини, слънчогледово олио, за намасляване, захар, сушени череши или боровинки, бадемов екстракт, бакпулвер и и сода бикарбонат, запечени филирани бадеми, масло, разтопено и охладено, брашно 18 продукта

Препоръчани

Коментари

....................................