Яребица с мед и печена тиква BBC Good Food Bulgaria – Рецепти и готварски съвети
Яребица с мед и печена тиква

Яребица с мед и печена тиква

Подготовка 20 мин Приготвяне 60 мин
Трудност: Средно
Порции: 4
Автор: Goodfood

Разрязването на птицата като пеперуда и премахването на гръбначната кост е добър метод за печене на дивечови птици, защото ускорява готвенето и намалява риска от изсъхване на месото. Също много важно е да готвите птиците по-кратко, отколкото смятате за нужно, и да ги оставите да отпочинат след това.

Кал. Мазнини Нас. мазнини Въглехидрати Захар Фибри Протеини Сол
508 ккал 18 г 4 г 25 г 17 г 3 г 61 г 1.18 г
Захар Фибри Протеини Сол 17 г 3 г 61 г 1.18 г
508 ккал 18 г 4 г 25 г 17 г 3 г 61 г 1.18 г

Продукти

  • 4 яребици, почистени
  • зехтин
  • 250 мл сух ябълков сайдер
  • 2 с.л. течен мед
  • 200 мл пилешки бульон
  • 1 тиква цигулка, обелена и нарязана на 2,5 см кубчета
  • няколко клонки Мащерка , листата откъснати

Приготвяне

1. Отрежете гръбначната кост на яребиците с помощта на кухненска ножица за пиле. Обърнете птиците с гърдите нагоре и натиснете с ръце, за да ги разтворите като пеперуди.

2. Загрейте малко зехтин в голям незалепващ тиган. Подправете птиците със сол и пипер и ги запържете в зехтина 2 по 2, извадете, щом се зачервят, и оставете настрана.

3. Смесете сайдера с меда, запазете една трета от сместа и изсипете остатъка в тигана, за да го деглазирате. Добавете бульона и варете, докато течността се изпари до гъст сос. Подправете на вкус.

4. Загрейте фурната до 220°С (200°С с обдухване). Сложете тиквата в купа, поръсете с повечето от мащерката, сол и пипер, малко от запазения сайдер и 1 с.л. зехтин, объркайте. Поставете тиквата в незалепваща тава и печете 30 мин.

5. Потопете яребиците в остатъка от сайдера, поръсете ги с прясно смлян черен пипер и сол. Поставете ги между парчетата тиква с гърдите нагоре. Поръсете с още мащерка. Печете 15 мин, след това извадете птиците и ги оставете върху дъска да отпочинат. Изключете фурната и дръжте тиквата на топло. Разрежете птиците на четвъртини и сервирайте с печената тиква. Полейте със соса и поръсете с още мащерка, ако желаете.

Коментирай
Харесай 0

Тагове

А-Я рецепти Европейска кухня Основни Ястия с птици

Опитайте още

Сготви

Харесай Купа с бекон и боб в микровълнова фурна

Goodfood 23 м
Сготви

Харесай Зелена салата с кускус и пармезан

Goodfood 40 м , зехтин, праз, мащерка, зеленчуков бульон на прах, зеле, пармезан, бамя, зелена чушка, бял винен оцет, булгур, магданоз, Чесън, целина, сос Табаско 14 продукта

Препоръчани

Коментари

...................................