Маринована сьомга по скандинавски (Гравлакс)

Маринована сьомга по скандинавски (Гравлакс)

Подготовка 40 мин Приготвяне 30 мин
Трудност: Лесно
Порции: 6
Автор: Goodfood

Сьомгата трябва да престои в хладилника 2 дни

Кал. Мазнини Нас. мазнини Въглехидрати Захар Фибри Протеини Сол
350 ккал 25 г 8 г 4 г 4 г 0 г 29 г 3.85 г
Захар Фибри Протеини Сол 4 г 0 г 29 г 3.85 г
350 ккал 25 г 8 г 4 г 4 г 0 г 29 г 3.85 г

Продукти

  • 2 х 750 г филета от сьомга, с кожата
  • 1 голяма връзка Копър , едро нарязан
  • 100 г едра морска сол
  • 75 г захар
  • 2 с.л. бял пипер на зърна, счукани
  • ЗА СОСА ОТ Хрян
  • 2 ч.л. ситно настърган Хрян (пресен или консервиран)
  • 2 ч.л. ситно настърган лук
  • 1 ч.л. дижонска горчица
  • 1 ч.л. захар
  • 2 с.л. бял винен оцет
  • голяма щипка сол
  • 175 мл сметана

Приготвяне

1. Сложете едното филе с кожата надолу върху голям лист прозрачно фолио. Смесете копъра със солта, захарта и счукания пипер и разпределете сместа върху сьомгата. Отгоре поставете другото филе (този път с кожата нагоре).

2. Увийте плътно рибата в 2-3 пласта найлоново фолио и я сложете в широк плитък съд. Притиснете я отгоре с по-малка тавичка или дъска за рязане. Оставете сьомгата да престои в хладилника 2 дни, като на всеки 12 часа я обръщате, за да може външната страна на рибата също да поеме от солената марината.

3. За да приготвите соса, смесете всички съставки без сметаната. Нея я разбийте на сняг, след което прибавете сместа с хряна, похлупете и охладете.

4. Преди да сервирате, извадете сьомгата от получената саламура и я нарежете на тънки филийки. За всяка порция аранжирайте по няколко от маринованите филенца и ги поднесете със сос.

Коментирай
Харесай 0

Тагове

А-Я рецепти Европейска кухня Предястия Риба и морски дарове

Опитайте още

Сготви

Харесай Равиоли с рикота и спанак и сос от домати с телешко

Goodfood 25 м

Препоръчани

Коментари

....................................