Кокосов крем с желе от манго

Кокосов крем с желе от манго

Подготовка 30 мин Приготвяне 20 мин
Трудност: Средно
Порции: 4
Автор: Goodfood

Десерт, който предизвиква буря от вкусове и аромати – веган, без мляко, без глутен и ядки.

Кал. Мазнини Нас. мазнини Въглехидрати Захар Фибри Протеини Сол
626 ккал 37 г 30 г 68 г 64 г 4 г 3 г 0 г
Захар Фибри Протеини Сол 64 г 4 г 3 г 0 г
626 ккал 37 г 30 г 68 г 64 г 4 г 3 г 0 г

Продукти

  • 4 зърна бахар
  • 4 шушулки Кардамон
  • 1 пръчица канела
  • 3 бр. Карамфил
  • 1 шушулка ванилия или ½ ч.л. ванилов екстракт
  • 2 х 400 г консерви пълномаслено кокосово мляко
  • 200 г захар
  • малко олио за намазване на формите
  • 1 узряло манго, половината нарязано на кубчета за украса, другата половина (140 г) едро нарязана
  • сокът на 1/2 лайм
  • 4 с.л. агар-агар
  • запечени кокосови люспи, 2 бр.
  • маракуя и свежа мента, за сервиранe

Приготвяне

1. Поставете в голяма тенджера бахара и кардамона. Натрошете внимателно с края на точилката бахара и отворете шушулките кардамон. Добавете останалите подправки, кокосовото мляко и 140 г захар. Загрейте на слаб огън и оставете сместа да къкри за 5 мин. Охладете и съхранявайте в хладилника за цяла нощ.

2. Леко намажете с олио 4 форми по 200 мл за пудинг или крем (може да пропуснете това, ако няма да обръщате формичките). Сложете останалата захар, мангото и сока от лайм в кухненски робот и пасирайте до пюре. Прецедете сместа в тенджера, поръсете отгоре 1 с.л. агар-агар и оставете настрани за 5 мин, докато се разтвори. Разбъркайте, загрейте на слаб огън и оставете желето да къкри за 3 до 5 мин, като разбърквате от време на време, докато сместа леко стегне. Разпределете във формите и охладете поне за 2 часа или докато стегнат.

3. Прецедете кокосовото мляко от подправките в чиста купа. Поръсете го с останалия агар-агар и отново оставете за 5 мин да се разтвори. Загрейте на слаб огън за 3 до 5 мин и периодично разбърквайте. Разпределете във формите и охладете поне за 4 часа, най-добре за цяла нощ.

4. За да поднесете, потопете дъното на всяка форма в гореща вода за 10 сек и обърнете върху подходяща чиния за сервиране. Декорирайте всеки десерт с манго, маракуя и стрък мента, а за финал добавете кокосовите люспи.

Коментирай
Харесай 0

Тагове

А-Я рецепти Десерти Европейска кухня Рецепти за парти

Опитайте още

Сготви

Харесай Царевична супа с пиле и къри

Goodfood 30 м , оризово вино или сухо шери, царевично брашно, стръка пресен лук, ситно нарязани, за гарниране, яйчен белтък и още 1 яйце, рабито, къри на прах или на паста, 450 г пресни царевични кочани или 280 г царевица от консерва, отцедена, пилешки бульон, сусамово олио, захар, пилешки гърди без кожата, тънко нарязани на дълги ленти 10 продукта
Сготви

Харесай Салата с телешко и папая с тамариндова заливка

Goodfood 20 м
Сготви

Харесай Къдраво зеле и праз, задушени в сайдер

Goodfood 25 м

Препоръчани

Коментари

....................................