Тажин с тиква и еленско месо

Тажин с тиква и еленско месо

Подготовка 30 мин Приготвяне 105 мин
Трудност: Средно
Порции: 4
Автор: Goodfood

Време е за дивеч

Кал. Мазнини Нас. мазнини Въглехидрати Захар Фибри Протеини Сол
331 ккал 11 г 2 г 21 г 15 г 6 г 33 г 1.8 г
Захар Фибри Протеини Сол 15 г 6 г 33 г 1.8 г
331 ккал 11 г 2 г 21 г 15 г 6 г 33 г 1.8 г

Продукти

  • 3 с.л. рапично или слънчогледово олио
  • 600 г тиква, обелена, семките махнати, едро нарязана
  • 250 г лук шалот, разполовен
  • 450 г еленско месо (плешка или подбедрица е най-добре), едро нарязано
  • по 1 с.л. семена кимион и кориандър
  • 1 ч.л. зърна черен пипер
  • 1 пръчица канела
  • 2 бр. карамфилчета
  • връзка кориандър, стеблата едро нарязани, листата откъснати
  • 4-5 см парче Джинджифил , обелен и едро нарязан
  • 3 скилидки чесън, смачкани
  • 1 месеста червена люта чушка, без семките, едро нарязана
  • голяма щипка Шафран
  • 500 мл пилешки бульон
  • 8 сини Сливи без костилките, разполовени
  • 2 с.л. меласа от Нар
  • пшеничен булгур или кафяв ориз, за сервиране
  • кисело мляко, за сервиране

Приготвяне

1. Затоплете 1 с.л. олио в голям тиган и загрейте фурната до 180°C (160°C с обдухване). Поръсете парчетата тиква с още 1 с.л. олио, овкусете и сложете в голяма тава, застлана с хартия за печене.

Печете тиквата 30 мин, докато почти омекне, но не съвсем. Сложете лука шалот в тигана, като го обръщате от време на време, докато стане златист. Извадете лука и го оставете настрана.

2. Добавете останалото олио в тигана и запържете еленското месо – ще трябва да го направите на партиди, за да не препълвате тигана. Отделете малко време, за да осигурите на месото приятна тъмнокафява коричка, преди да го извадите от тигана – това ще придаде на тажина хубав богат вкус.

3. Затоплете тиган и сложете семената кимион и кориандър, пръчицата канела и карамфилчетата. Затоплете хубаво подправките, като ги разбърквате от време на време, докато потъмнеят и пуснат аромат. Сложете канелата при месото и сложете останалите подправки в малката купа на кухненския робот или в хаванче. Разбийте или стрийте с чукалото на прах. Добавете стеблата кориандър, джинджифила, чесъна, лютата чушка и 1 ч.л. сол и разбийте на паста (може да се наложи да добавите малко вода, ако използвате кухненски робот).

4. Когато всички парчета месо покафенеят, върнете ги в тигана с канелата. Разбъркайте с пастата с подправки и запържете за 1-2 мин, като сипете малко вода, ако пастата започне да залепва за дъното.

Добавете шафрана и разбъркайте с бульона. Оставете да къкри, похлупете и оставете да бълбука на слаб огън 1 ч 30 мин, като разбърквате от време на време.

5. Добавете сливите и меласата от нар към тажина, усилете малко огъня и оставете да къкри без капак за още 30 мин, докато течността намалее, а тажинът стане богат и вкусен. Овкусете и разбъркайте с тиквата 10 мин, преди тажинът да е готов. Разбъркайте с листата кориандър и сервирайте с пшеничен булгур, киноа или кафяв ориз – и малко кисело мляко. По-добре става, ако се охлади и се сервира на следващия ден. Ще издържи до 3 дни в хладилника или може да го замразите за 2 месеца.

Коментирай
Харесай 0

Тагове

А-Я рецепти Европейска кухня Основни Ястия с месо

Опитайте още

Сготви

Харесай Печено лимоново пиле с чесън, броколи и картофено пюре

Goodfood 1 ч 10 м , сладки картофи, лимон, олио, нисомаслено крем сирене, пиле, броколи, мащерка, чесън 8 продукта

Препоръчани

Коментари

....................................