Тажин с тиква и еленско месо

Тажин с тиква и еленско месо

Подготовка 30 мин Приготвяне 105 мин
Трудност: Средно
Порции: 4
Автор: Goodfood

Време е за дивеч

Кал. Мазнини Нас. мазнини Въглехидрати Захар Фибри Протеини Сол
331 ккал 11 г 2 г 21 г 15 г 6 г 33 г 1.8 г
Захар Фибри Протеини Сол 15 г 6 г 33 г 1.8 г
331 ккал 11 г 2 г 21 г 15 г 6 г 33 г 1.8 г

Продукти

  • 3 с.л. рапично или слънчогледово олио
  • 600 г тиква, обелена, семките махнати, едро нарязана
  • 250 г лук шалот, разполовен
  • 450 г еленско месо (плешка или подбедрица е най-добре), едро нарязано
  • по 1 с.л. семена кимион и кориандър
  • 1 ч.л. зърна черен пипер
  • 1 пръчица канела
  • 2 бр. карамфилчета
  • връзка кориандър, стеблата едро нарязани, листата откъснати
  • 4-5 см парче Джинджифил , обелен и едро нарязан
  • 3 скилидки чесън, смачкани
  • 1 месеста червена люта чушка, без семките, едро нарязана
  • голяма щипка Шафран
  • 500 мл пилешки бульон
  • 8 сини Сливи без костилките, разполовени
  • 2 с.л. меласа от Нар
  • пшеничен булгур или кафяв ориз, за сервиране
  • кисело мляко, за сервиране

Приготвяне

1. Затоплете 1 с.л. олио в голям тиган и загрейте фурната до 180°C (160°C с обдухване). Поръсете парчетата тиква с още 1 с.л. олио, овкусете и сложете в голяма тава, застлана с хартия за печене.

Печете тиквата 30 мин, докато почти омекне, но не съвсем. Сложете лука шалот в тигана, като го обръщате от време на време, докато стане златист. Извадете лука и го оставете настрана.

2. Добавете останалото олио в тигана и запържете еленското месо – ще трябва да го направите на партиди, за да не препълвате тигана. Отделете малко време, за да осигурите на месото приятна тъмнокафява коричка, преди да го извадите от тигана – това ще придаде на тажина хубав богат вкус.

3. Затоплете тиган и сложете семената кимион и кориандър, пръчицата канела и карамфилчетата. Затоплете хубаво подправките, като ги разбърквате от време на време, докато потъмнеят и пуснат аромат. Сложете канелата при месото и сложете останалите подправки в малката купа на кухненския робот или в хаванче. Разбийте или стрийте с чукалото на прах. Добавете стеблата кориандър, джинджифила, чесъна, лютата чушка и 1 ч.л. сол и разбийте на паста (може да се наложи да добавите малко вода, ако използвате кухненски робот).

4. Когато всички парчета месо покафенеят, върнете ги в тигана с канелата. Разбъркайте с пастата с подправки и запържете за 1-2 мин, като сипете малко вода, ако пастата започне да залепва за дъното.

Добавете шафрана и разбъркайте с бульона. Оставете да къкри, похлупете и оставете да бълбука на слаб огън 1 ч 30 мин, като разбърквате от време на време.

5. Добавете сливите и меласата от нар към тажина, усилете малко огъня и оставете да къкри без капак за още 30 мин, докато течността намалее, а тажинът стане богат и вкусен. Овкусете и разбъркайте с тиквата 10 мин, преди тажинът да е готов. Разбъркайте с листата кориандър и сервирайте с пшеничен булгур, киноа или кафяв ориз – и малко кисело мляко. По-добре става, ако се охлади и се сервира на следващия ден. Ще издържи до 3 дни в хладилника или може да го замразите за 2 месеца.

Коментирай
Харесай 0

Тагове

А-Я рецепти Европейска кухня Основни Ястия с месо

Опитайте още

Сготви

Харесай Индийска салата с боб, броколи и моркови

Goodfood 30 м , зелен боб, замразен грах, краставица, пита, черно синапено семе, слънчогледови семки, зелен лимон, броколи, моркови, джинджифил, едро счукан лют Червен пипер, кисело мляко, мента, растително олио, кориандър, смлян кимион 16 продукта
Сготви

Харесай Панцанела с авокадо

Goodfood 20 м , смес от зрели домати, чабата, зряло авокадо, листа от Босилек, чесън, зехтин екстра върджин, червен лук, Каперси, червен винен оцет 9 продукта

Препоръчани

Коментари

....................................