Кекс с тиква и марципанов пълнеж

Кекс с тиква и марципанов пълнеж

Подготовка 40 мин Приготвяне 60 мин
Трудност: Лесно
Порции: 12
Автор: Goodfood

Това е нещо средно между кекс и щолен, но няма нужда да престоява. Пече се само за час, а се украсява за минути.

Кал. Мазнини Нас. мазнини Въглехидрати Захар Фибри Протеини Сол
709 ккал 39 г 17 г 78 г 64 г 2 г 10 г 0 г
Захар Фибри Протеини Сол 64 г 2 г 10 г 0 г
709 ккал 39 г 17 г 78 г 64 г 2 г 10 г 0 г

Продукти

  • 225 г масло, меко, и още малко за намазване
  • 225 г брашно с набухвател и още 1 с.л. за формата
  • 250 г тъмна захар мусковадо
  • 4 големи яйца, на стайна температура, разбити
  • 1 ч.л. Бакпулвер
  • 100 г смлени бадеми
  • 1 ч.л. микс подправки за сладкиш
  • 1 ч.л. Канела на прах и още щипка за украсата
  • 250 г настъргана тиква цигулка
  • 250 г микс сушени плодове
  • 100 г орехови ядки, ситно нарязани, запазете няколко цели за украса
  • ЗА МАРЦИПАНОВИЯ ПЪЛНЕЖ
  • брашно, за поръсване
  • 200 г марципан
  • 50 г глазирани Череши , едро нарязани, и няколко цели Череши за украса
  • настърганата кора на 1 портокал
  • ЗА ГЛАЗУРАТА
  • 140 г пълномаслено крем сирене, охладено
  • 175 г пудра захар, пресята
  • 50 г масло, меко
  • 2 ч.л. пълномаслено прясно мляко
  • 1 ч.л. ванилов екстракт

Приготвяне

1. Намазнете равномерно кръгла форма за кекс, като покриете всички извивки и ръбчета. Пресейте 1 с.л. брашно над формата, така че да я покриете отвътре със съвсем фин слой. Потупайте формата, за да падне излишното брашно. Загрейте фурната на 180°С (160°С с обдухване).

2. За марципановия пълнеж първо поръсете работната повърхност с още малко брашно. Замесете марципана набързо и го смесете с черешите и настърганата портокалова кора. Разточете го на фитил с дебелина около 3 см и слепете краищата така, че да получите кръг.

3. За кекса сложете маслото, брашното, захарта, яйцата, бакпулвера, бадемите, подправките и ¼ ч.л. сол в голяма купа. Разбийте всичко с миксер до гладко тесто и го разбъркайте с тиквата, плодовете и орехите.

4. Пресипете половината тесто в подготвената форма, а отгоре притиснете кръга марципанов пълнеж. Залейте го с останалото тесто и загладете повърхността. Запечете за 30 мин и намалете фурната на 160°С (140°С с обдухване), но без да отваряте фурната. Когато е готов, кексът ще е златист, бухнал и ще е започнал да се отлепва от ръба на формата. Оставете го да изстине за 15 мин, потупайте силно дъното на формата и я обърнете, за да извадите кекса върху решетка. Оставете да изстине напълно.

5. За глазурата разбийте половината крем сирене с пудрата захар и маслото до равномерна смес. Добавете останалото крем сирене, ваниловия екстракт и млякото и продължете да разбивате до гъста глазура. Като консистенция трябва да наподобява полугъста сметана.

6. Щом кексът изстине, полейте го с глазурата с помощта на лъжица, оставете да се стече по стените му. Поръсете с малко канела и го сложете в хладилника за 10 мин, за да може глазурата да стегне леко. Украсете с целите череши и ореховите ядки. В хладилника кексът ще се съхрани до 5 дни.

Коментирай
Харесай 0

Тагове

А-Я рецепти Десерти Европейска кухня Тестени

Опитайте още

Сготви

Харесай Kюфтета от боб и нахут с бърза доматена салца

Goodfood 30 м
Сготви

Харесай Арктическо руло с малини и сметана

Goodfood 57 м , ванилия, яйца, сметана, кафява захар, яйца, малини, пълномаслено мляко, брашно с набухвател, кафява захар, конфитюр от малини 10 продукта
Сготви

Харесай Сорбе от цариградско грозде, бъз и совиньон блан

Goodfood 25 м , цариградско грозде, вино Совиньон блан, концентрат от бъз, захар, яйца 5 продукта

Препоръчани

Коментари

.............................