Пудинг с хляб и масло

Пудинг с хляб и масло

Подготовка 14 мин Приготвяне 45 мин
Трудност: Лесно
Порции: 6
Автор: Goodfood

Трансформирайте стар хляб в този класически британски десерт, покрит със слой богат ванилов яйчен крем.

Кал. Мазнини Нас. мазнини Въглехидрати Захар Фибри Протеини Сол
566 ккал 40 г 23 г 42 г 29 г 1 г 9 г 0 г
Захар Фибри Протеини Сол 29 г 1 г 9 г 0 г
566 ккал 40 г 23 г 42 г 29 г 1 г 9 г 0 г

Продукти

  • 250 мл пълномаслено прясно мляко
  • 300 мл пълномаслена сметана
  • 1 шушулка ванилия, разполовена и семената изстъргани, или 1 ч.л. ванилов екстракт
  • 3 големи яйца и 1 жълтък
  • 3 с.л. захар
  • 8 филийки стар бял хляб, престоял 1 ден
  • 50 г леко осолено масло, меко, и още за намасляване
  • 75 г смес от светли и тъмни стафиди или други сушени плодове
  • настърганата кора на ½ лимон
  • 2 с.л. захар демерара
  • нискомаслена сметана или сладолед, за сервиране

Приготвяне

1. Загрейте фурната до 180°C (160°C с обдухване). Загрейте прясното мляко, сметаната и шушулката ванилия със семената й (ако използвате) в тенджера, докато започне да завира. Разбийте яйцата и жълтъка със захарта в кана. Бавно изсипете върху яйцата топлата смес с млякото, включително и шушулката ванилия, като разбърквате постоянно, докато получите гладка смес. Сега може да сложите ваниловия екстракт (ако използвате).

2. Леко намаслете тава около 20 x 25 x 5 см. Изрежете корите на филиите хляб, намаслете двете страни на хляба и го нарежете на триъгълници. Подредете половината резени хляб на дъното на тавата така, че леко да се застъпват.

3. Смесете сушените плодове с настърганата лимонова кора и поръсете половината смес върху хляба. Направете нов слой отгоре от останалия хляб и поръсете останалите сушени плодове.

4. Извадете шушулката ванилия от яйчения крем и го изсипете върху пудинга. Оставете го да се напои поне 30 мин в хладилника. Поръсете отгоре захарта демерара и печете 35-40 мин, докато стане златистокафяв и бухнал. Сервирайте със сметана или сладолед.

Коментирай
Харесай 0

Тагове

А-Я рецепти Десерти Европейска кухня Икономични ястия Предястия

Опитайте още

Сготви

Харесай Салата от червено цвекло с козе сирене

Goodfood 1 ч 30 м

Препоръчани

Коментари

....................................