Пай с пиле, праз и сайдер

Пай с пиле, праз и сайдер

Подготовка 30 мин Приготвяне 95 мин
Трудност: Средно
Порции: 4
Автор: Goodfood

Този месец

Кал. Мазнини Нас. мазнини Въглехидрати Захар Фибри Протеини Сол
1041 ккал 65 г 33 г 55 г 13 г 7 г 51 г 1 г
Захар Фибри Протеини Сол 13 г 7 г 51 г 1 г
1041 ккал 65 г 33 г 55 г 13 г 7 г 51 г 1 г

Продукти

  • 60 г масло
  • 60 г брашно
  • 250 мл сух сайдер
  • 250 мл пълномаслено мляко
  • 1 с.л. дижонска горчица
  • сокът от ½ лимон
  • 2 с.л. сметана (крем фреш)
  • 3 средни стръка Праз , нарязани на
  • кръгчета
  • 1 голяма ябълка, обелена, почистена и
  • нарязана
  • 500 г сварено пилешко, накъсано или
  • нарязано на парченца
  • 50 г зряло сирене чедър, настъргано
  • 375 г бутер тесто
  • 2 жълтъка, разбити с 2 ч.л. прясно мляко

Приготвяне

1 Разтопете 40 г масло в тенджера и добавете брашното. Разбърквайте 1 мин на умерен до слаб огън, за да приготвите сос ру. Отстранете от огъня и започнете да добавяте постепенно сайдера. Разбърквайте добре с дървена лъжица, за да не се получат бучици. Не спирайте да разбърквате, докато не добавите целия сайдер, след това сипете млякото по същия начин. Овкусете, върнете тенджерата на огъня и като разбърквате непрекъснато, оставете да кипне. Сместа ще се сгъсти значително и щом започне да кипи, намалете огъня и оставете да къкри около 3 мин. Разбъркайте вътре горчицата, лимоновия сок и сметаната, овкусете.

2 Добавете пилешкото месо и половината сирене в соса, кипнете отново. Намалете веднага огъня и оставете да се стопли добре цялото месо. Прибавете внимателно праза и ябълката, опитайте на вкус – може да се наложи да добавите още горчица или лимонов сок.

3 Сипете сместа в съд за пай с размери 25 х 20 см или с диаметър 25 см (с капацитет 1,3 л). Поръсете с останалото сирене и оставете да се охлади напълно.

4 Загрейте фурната на 200°С (180°С с обдухване). Върху набрашнена работна повърхност разточете тестото с дебелината на монета от 1 лев. Изрежете ивица с ширината на ръба на съда за пай. Намокрете ръба на съда и залепете отгоре ивицата тесто .Намажете я с вода и сложете внимателно останалото тесто отгоре. Притиснете тестото за ивицата и изрежете излишното. Направете от него декоративни формички по ваш избор и ги залепете върху пая. Разрежете малко на три места тестото в средната част, за да излиза парата оттам. Намажете цялата повърхност с яйчената смес и запечете във фурната за 30-40 мин, докато тестото стане златисто и бухне. Сервирайте веднага.

Коментирай
Харесай 0

Тагове

А-Я рецепти Европейска кухня Основни Ястия с месо

Опитайте още

Препоръчани

Коментари

.............................