Печено агнешко с розе и портокали

Печено агнешко с розе и портокали

Подготовка 35 мин Приготвяне 100 мин
Трудност: Средно
Порции: 6
Автор: Goodfood

Прекрасна идея за приготвяне на агнешко месо.

Кал. Мазнини Нас. мазнини Въглехидрати Захар Фибри Протеини Сол
645 ккал 39 г 18 г 11 г 1 г 2 г 53 г 1.13 г
Захар Фибри Протеини Сол 1 г 2 г 53 г 1.13 г
645 ккал 39 г 18 г 11 г 1 г 2 г 53 г 1.13 г

Продукти

  • 2,25 кг агнешко бутче с костта
  • 75 мл зехтин
  • 1 с.л. ситно нарязан Розмарин
  • 2 големи моркова, едро нарязани
  • 1 глава лук, едро нарязана
  • 3 стръка целина, едро нарязани
  • 2-3 дафинови листа и 2-3 стръкчета мащерка и Розмарин
  • настърганата кора и сокът от 1 портокал
  • 1 ч.л. брашно
  • 1/2 бутилка вино розе
  • 500 мл агнешки, пилешки или зеленчуков бульон
  • 1 с.л. желе от червен касис

Приготвяне

1. Загрейте фурната на 200ºС (180ºС с обдухване). Направете плитки кръстосани разрези отгоре и отстрани на бутчето. Смесете половината зехтин с розмарина и малко сол и пипер и го оставете настрана.

2. Сипете останалия зехтин в тавичка и я сложете на средно силен котлон. Натрийте агнешкото със зехтина с подправки и започнете да го запържвате, като го обръщате често, докато потъмнее равномерно.

3. Сложете зеленчуците и подправките в тавата и запечете агнешкото във фурната за 50 мин, докато започне да става кафяво. Извадете го и намалете фурната до 160ºС (140ºС с обдухване).

4. Остържете залепналите зеленчуци от дъното на тавата, обърнете агнешкото и го полейте със сока. Запечете го за още 45-50 мин.Проверете дали месото е готово, като го прободете с метално шишче в най-дебелата част. За средно изпечено месо, соковете трябва да са бледорозови.

5. Прехвърлете агнешкото в затоплена чиния за сервиране, покрийте го хлабаво с метално фолио и го оставете да отпочине.

6. Бланширайте портокаловата кора във вряща вода за 1 мин, докато омекне, отцедете я и оставете настрана. Извадете зеленчуците от тавата и ги запазете топли. Сложете тавата на средно силен котлон и отстранете почти цялата мазнина (оставете 1 с.л.). Поръсете тавата с брашното и бъркайте постоянно. Налейте виното, добавете меката портокалова кора, портокаловия сок и бульона и оставете всичко да ври интензивно за 10 мин, докато сосът се сгъсти и се редуцира наполовина. Подправете на вкус, объркайте го с желето от червен касис, докато се разтвори и прецедете. Поднесете агнешкото с топлите зеленчуци, грейви соса и с гарнитура от печени картофи, броколи или зелена салата.


Коментирай
Харесай 2 Didi Staneva Савина

Тагове

А-Я рецепти Април Великден Европейска кухня Май Основни Юни Ястия с месо

Опитайте още

Сготви

Харесай Печен картоф с шунка и медено-горчичена салата

Goodfood 10 м

Препоръчани

Коментари

....................................