Венец с плодове и шамфъстък

Венец с плодове и шамфъстък

Подготовка 50 мин Приготвяне 30 мин
Трудност: Трудно
Порции: 12
Автор: Goodfood

За този венец използвахме традиционната плънка за Екълс кейк. Поднесете го следобед с чая и гостите ви никога няма да го забравят.

Кал. Мазнини Нас. мазнини Въглехидрати Захар Фибри Протеини Сол
352 ккал 15 г 8 г 50 г 23 г 3 г 6 г 0.3 г
Захар Фибри Протеини Сол 23 г 3 г 6 г 0.3 г
352 ккал 15 г 8 г 50 г 23 г 3 г 6 г 0.3 г

Продукти

  • ЗА ХЛЕБНОТО ТЕСТО
  • 250 мл пълномаслено мляко
  • 50 г масло, на кубчета
  • 450 г бяло брашно
  • 7 г суха мая
  • 50 г светла кафява захар
  • 1 яйце, разбито, за глазиране
  • ЗА ПЛЪНКАТА
  • 200 г касис
  • 50 г захаросани корички
  • 1 ч.л. Канела
  • 1 ч.л. микс подправки
  • настърганата кора и сокът от 1 лимон
  • настърганата кора и сокът от 1 портокал
  • 50 г шамфъстък, ситно нарязан
  • 100 г меко масло
  • 2 с.л. светла кафява захар

Приготвяне

1. Първо направете хлебното тесто. Затоплете млякото в тенджерка, докато започне да се изпарява, но не го оставяйте да заври. Сложете маслото и го дръпнете настрани. Сложете брашното, маята, захарта и ½ ч.л. сол в голяма купа. Щом млякото поизстине до телесна температура, а маслото се разтопи, го сипете в купата с брашното. Объркайте с дървена лъжица, пресипете тестото върху работния си плот и го омесете за 10 мин до меко тесто. Сложете го в чиста, леко намазнена купа и го покрийте с намазнен лист фолио. Оставете го на топло за 2 часа, докато удвои обема си.

2. Сложете касиса, захаросаните корички, канелата, микса подправки, настърганата кора и цитрусовия сок в тенджера. Варете на силен огън няколко минути, докато плодовете поемат течността. Охладете до студено и ги смесете с шамфъстъка, маслото и захарта.

3. Когато тестото стане готово, го извадете от купата и го замесете набързо. Разточете го на правоъгълник 45 х 28 см. Разпределете сместа с маслото и подправките равномерно по тестото (вижте снимка 1 вдясно). Завийте тестото на стегнато руло откъм дългия край и съберете двата края, за да получите кръг. Сложете го върху леко набрашнена повърхност.

4. С остър нож направете разрези от външната страна на около 3 см един от друг. Не бива да прерязвате тестото, оставете вътрешния ръб цял. Внимателно дръпнете отделните парчета леко встрани и ги понатиснете надолу, така че срезът да се обърне нагоре, а самите резени се подредят като ветрило. Завийте венеца с намазнено фолио и го оставете да се надигне за 45 мин, докато удвои размера си. Загрейте фурната на 200ºС (180ºС с обдухване).

5. Развийте венеца и го намажете с разбитото яйце. Запечете за 25-30 мин до златисто. Оставете венеца да поизстине и го поднесете топъл, но може и да го оставите и съвсем да изстине. Най-хубав е до 3 дни. 


Коментирай
Харесай 0

Тагове

А-Я рецепти Август Английска и Ирландска Десерти Европейска кухня

Опитайте още

Сготви

Харесай Спаначено руло с козе сирене и сушени домати

Goodfood 35 м , спанак, меко козе сирене с подправки, Чесън, яйца, пармезан, брашно с набухвател, крем сирене, сушени домати 8 продукта

Препоръчани

Коментари

...................................