Фокача с песто и моцарела

Фокача с песто и моцарела

Подготовка 25 мин Приготвяне 30 мин
Трудност: Средно
Порции: 6
Автор: Goodfood

Бързо, лесно и италианско.

Кал. Мазнини Нас. мазнини Въглехидрати Захар Фибри Протеини Сол
638 ккал 20 г 6 г 96 г 2 г 4 г 25 г 2.42 г
Захар Фибри Протеини Сол 2 г 4 г 25 г 2.42 г
638 ккал 20 г 6 г 96 г 2 г 4 г 25 г 2.42 г

Продукти

  • 500 г бяло брашно и още малко за поръсване
  • 1 1/2 ч.л. сол
  • 1 пакетче суха мая (7 г)
  • 2 с.л. студено пресован зехтин и още малко за поръсване
  • 125 г моцарела
  • 5 с.л. песто
  • морска сол за сервиране (по желание)

Приготвяне

1. Сипете брашното в купа и го смесете със солта. Сложете маята в 325 мл хладка вода. Сипете водата и зехтина в купата с брашното и объркайте с лъжица или с ръце. Замесете до топка тесто.

2. Сложете тестото на набрашнена повърхност и месете поне 10 мин. Опитайте се да вкарате колкото се може повече въздух в него. Сложете замесеното тесто в намазнена купа, намажете с малко зехтин и го покрийте с фолио или кърпа. Оставете го да втаса и бухне за около час на топло.

3. Раздърпайте тестото в тавата от фурната, докато стане горе-долу 20 х 30 см. Покрийте го с кърпа и го оставете да се надигне наполовина за 30-40 мин на топло място.

4. Загрейте фурната до 180°С (160°С с обдухване). Щом тестото се надигне, притиснете го внимателно с пръсти, за да направите малки дупки. Запечете за 15 мин и го извадете от фурната. Поръсете с накъсаната моцарела и запечете за още 5-10 мин до златисто. Поръсете с песто и морска сол (по желание). Сервирайте веднага.

Коментирай
Харесай 1 moko

Тагове

А-Я рецепти Вегетариански ястия Европейска кухня Италианска кухня Тестени

Опитайте още

Сготви

Харесай Сирене в марината с мащерка и подлютено олио

Goodfood 10 м
Сготви

Харесай Пържени скариди с гъби и „пет подправки“

Goodfood 30 м

Препоръчани

Коментари

...................................