Еклерови понички със солен карамел и кръмбъл с пуканки

Еклерови понички със солен карамел и кръмбъл с пуканки

Подготовка 40 мин Приготвяне 80 мин
Трудност: Лесно
Порции: 10
Автор: Goodfood

За разлика от обикновените еклери, всеки от тези е покрит с кръмбъл, преди да се изпече. Това им придава приятна еднаква кръгла форма, но и допълнителна плътност.

Кал. Мазнини Нас. мазнини Въглехидрати Захар Фибри Протеини Сол
681 ккал 0 г 31 г 51 г 35 г 2 г 4 г 1 г
Захар Фибри Протеини Сол 35 г 2 г 4 г 1 г
681 ккал 0 г 31 г 51 г 35 г 2 г 4 г 1 г

Продукти

  • 125 г карамелени пуканки (за пълнежа)
  • пудра захар, за сервиране
  • ядливо златно листче, за декориране (по желание)
  • ЗА КРЪМБЪЛА С ПУКАНКИ
  • 50 г брашно
  • 50 г кафява захар
  • 40 г масло, студено и нарязано на малки парчета
  • ЗА СОЛЕНИЯ КАРАМЕЛ
  • 150 г кристална захар
  • 125 г пълномаслена сметана
  • 10 г масло
  • голяма щипка морска сол
  • ЗА КРЕМА С ПУКАНКИ
  • 600 мл пълномаслена сметана и още за допълване
  • 125 г карамелени пуканки
  • голяма щипка морска сол
  • ЗА ТЕСТОТО
  • 60 г масло, нарязано на малки кубчета
  • 1/4 ч.л. кафява захар
  • 85 г брашно
  • 2 големи яйца

Приготвяне

1. За кръмбъла смесете брашното и захарта в купа. Добавете маслото и претрийте с ръце, за да се получат трохи. Омесете на тесто, сложете го между два листа хартия за печене и разточете с дебелина няколко милиметра. Сложете в тава и приберете във фризера, докато ви потрябва.


2. За соления карамел сложете захарта в тенджерка и загрейте на умерен огън, докато се карамелизира. Разбърквайте от време на време. Щом стане с тъмен меден цвят, добавете половината от сметаната. Когато спре да ври, прибавете и другата половина, маслото и солта и разбъркайте. Ако има бучки, загрейте на котлона и бъркайте, докато сместа стане гладка. Сипете я в купа, покрийте с опаковъчно фолио и охладете, докато ви потрябва.


3. За крема с пуканки сложете всички съставки в тенджера на умерен огън и оставете да заври. Махнете от котлона, похлупете за 1 мин, за да се задуши. Прецедете сместа в мерителна кана, като притискате пуканките, за да изкарате максимално много сметана. Допълнете с още сметана до 600 мл. Покрийте плътно крема с опаковъчно фолио и дръжте на хладно. Може да го приготвите предишния ден.


4. За тестото загрейте фурната на 180°С (160°С с обдухване). Застелете 2 тави с хартия за печене. Нарисувайте пет кръга с диаметър 5 см върху хартията и после я обърнете. Сложете 140 мл вода, маслото, ¼ ч.л. сол и захарта в тенджера, загрейте на умерен огън, докато заври. Когато маслото се разтопи, махнете от котлона, сипете брашното и веднага разбъркайте с дървена лъжица, докато се получи гладка гъста смес. Върнете на котлона за 1-2 мин, докато се изсуши. Прехвърлете в голяма купа и разбъркайте за няколко минути, за да изстине леко.


5. Прибавете яйцата едно по едно и бъркайте – прибавяйте следващото, когато предишното е напълно усвоено. Последното яйце добавете на части, защото може да не ви трябва цялото. Спрете, когато тестото е гладко и пада от лъжицата във V-образна форма. Прехвърлете го в сладкарски пош с голям кръгъл накрайник. Шприцовайте кръгчета от сместа върху очертанията на хартията. Извадете кръмбъла от фризера и махнете горния лист хартия. С 5 см кръгла форма изрежете 10 диска и ги сложете върху тестените кръгчета. Печете 40 мин или докато тестото бухне, а кръмбълът стане златист. Изключете фурната, но оставете еклерите вътре, докато изстинат напълно.


6. Разрежете внимателно поничките през средата с назъбен нож. Сложете няколко пуканки и от карамела в основата на всяко кръгче. (Ако сте подготвили карамела предварително, ще се е втвърдил, затова го размекнете на водна баня.) За пълнежа извадете крема от хладилника и го разбийте на мек сняг. Прехвърлете в пош със звездовиден накрайник и шприцовайте върху основата на поничките. Върху крема сложете горните половинки от еклерите. Поръсете с пудра захар. За финален щрих аз добавих и парченце ядлив златен лист.

 



Коментирай
Харесай 0

Тагове

А-Я рецепти Десерти Европейска кухня

Опитайте още

Сготви

Харесай Кекс със сладко от портокалови корички и маково семе

Goodfood 30 м
Сготви

Харесай Печена сьомга с грах, картофи и бекон

Goodfood 1 ч 25 м

Препоръчани

Коментари

....................................