Сьомгата в кора на Мери Бери

Сьомгата в кора на Мери Бери

Подготовка 30 мин Приготвяне 45 мин
Трудност: Средно
Порции: 12
Автор: Goodfood

Мери Бери е безспорната кралица на тестото, затова нейната сьомга в кора отговаря на очакванията – класически съвършена.

Кал. Мазнини Нас. мазнини Въглехидрати Захар Фибри Протеини Сол
506 ккал 37 г 15 г 15 г 41 г 2 г 28 г 0.6 г
Захар Фибри Протеини Сол 41 г 2 г 28 г 0.6 г
506 ккал 37 г 15 г 15 г 41 г 2 г 28 г 0.6 г

Продукти

  • 280 г печени смесени чушки в олио
  • 25 г краве масло
  • 225 г спанак, измит и грубо накъсан
  • 375 г разточено многолистно тесто
  • 2 х 700 парчета филе от сьомга, почистено от кожата
  • 1 яйце, разбито
  • резени лимон и кресон, за украса (по желание)
  • ЗА СОСА
  • 300 мл пълномаслена сметана
  • сокът от 1/2 лимон
  • 2 с.л. босилеково песто
  • 2 с.л. нарязан пресен Босилек

Приготвяне

1. Загрейте фурната на 220°С (200°С с обдухване). Отцедете чушките добре и ги нарежете на дебели ивици.

2. Разтопете маслото в голяма тенджера и запържете спанака, докато се свие. Посолете го, изчакайте да изстине и изстискайте излишната течност. Сложете във фурната голяма тава.

3. Разточете половината тесто на тънък лист с размери около 20 х 38 см, най-добре върху незалепваща хартия. Сложете едно от филетата с външната страна надолу в средата на тестото, посолете и разпределете отгоре чушките и спанака. Посолете второто филе и го сложете отгоре огледално на първото. Намажете краищата на тестото с разбито яйце.

4. Разточете останалото тесто на тънък лист, малко по-голям от първия. Сложете го внимателно върху рибата, изрежете излишното и слепете краищата на двете парчета. Разточете изрезките и изрежете от тях звезди. Намажете тестото върху сьомгата с разбито яйце, залепете звездите и намажете и тях.

5. С помощта на 2 шпатули за риба сложете печивото заедно с хартията в загрятата тава и печете 30-40 мин до златистокафяво. Оставете ястието настрани за 10 мин, докато правите соса.

6. За да приготвите соса, загрейте сметаната, добавете лимоновия сок, пестото и малко сол. Босилека сложете непосредствено преди поднасянето.

7. Поднесете сьомгата на резени с топлия сос. Украсете с резени лимон и кресон, ако желаете.


НАПРАВЕТЕ ПРЕДВАРИТЕЛНО

Подгответе сьомгата до края на стъпка 4. Увийте я в опаковъчно фолио и я приберете в хладилника за не повече от 24 часа. Не забравяйте да загреете тавата преди печенето. Можете и да замразите суровата сьомга в тестото, увита във фолио и запечатана в плик за фризер. Размразете я в хладилника за около 18 часа.

Коментирай
Харесай 0

Тагове

А-Я рецепти Европейска кухня Коледа и Новa година Риба и морски дарове

Опитайте още

Сготви

Харесай Шоколадово пънче с карамел

Goodfood 1 ч 10 м , големи айца, пудра захар, за поръсване, канела на прах, овесено брашно, светла кафява мека захар, захар, бял шоколад, смлян кардамон, масло за намазване, дулсе де лече, настърган джинджифил, какао на прах, пълномаслена сметана 13 продукта
Сготви

Харесай Ябълково-орехова торта с крем от маскарпоне и карамел

Goodfood 1 ч 30 м
Сготви

Харесай Джинджифилово Белини

Goodfood 10 м , сокът на лимон, малки джинджифилови бисквити човечета, вино просеко, джинджифилов сироп, айсинг или марципан, лешников ликьор 6 продукта

Препоръчани

Коментари

....................................