BBC Good Food Bulgaria – Рецепти и готварски съвети

Гевреци за Ханука


Тези гевречета се приготвят по традиционна еврейска рецепта за празника Ханука през декември. Вместо със сладко, те се поднасят с чай.

Продукти:
450 г бяло брашно
1 ч.л. семена ким
7 г суха мая
100 г маргарин, разтопен
1 яйце, разбито

1. Сложете брашното, ½ ч.л. сол, семената ким и маята в голяма купа. В центъра направете кладенче и в него сипете разтопения маргарин и 200 мл топла вода. Объркайте, за да се смесят всички продукти. Ако е нужно, добавете още вода или брашно. Замесете за 2 мин, докато получите меко тесто. Сложете го в намазнена купа, покрийте го с прозрачно фолио и го оставете на топло за 1 час, за да бухне.

 

2. Щом удвои размера си, замесете тестото за 1 мин и го разделете на 12 топки. Срежете всяка топка на 2 и разточете всяка част на фитил. Усучете ги едно с друго и слепете краищата, за да направите геврек. Сложете гевреците върху леко намазнена тавичка, покрийте ги с кърпа и ги оставете да се надигнат за 30 мин.

 

3. Загрейте фурната до 180ºС (160ºС с обдухване). Намажете гевречетата с малко разбито яйце и ги запечете за 10-15 мин до златисто. Извадете ги върху скаричка да поизстинат и намалете фурната на 110ºС (90ºС с обдухване). Щом изстинат, върнете гевречетата във фурната за още 10 мин и изключете фурната. Оставете ги вътре 2 часа, за да изсъхнат.