BBC Good Food Bulgaria – Рецепти и готварски съвети

Салата с маслен боб, печени тиквички, печени червени чушки и чорисо


Тази засищаща здравословна салата е изключително подходяща за лека вечеря в летните вечери.

Продукти:
1 с.л. студено пресован зехтин и допълнително за намазване
100 г чорисо, обелено и нарязано на кубчета
1 ч.л. оцет
1 червена чушка, разполовена и без семките
100 г пресен грах
100 г бакла
2 тиквички, нарязани по диагонал
консерва от 400 г маслен боб, отцеден и изплакнат
сокът на 1/2 лимон

1. Загрейте грила на висока степен. Загрейте зехтина в тиган на умерен огън. Добавете чорисото и пържете 7–9 мин, докато пусне мазнина. Извадете го от тигана с решетъчна лъжица и оставете настрана. Намалете огъня, добавете оцета, разбъркайте и дръпнете от котлона.

 

2. Поставете чушката в плитка тава с разрязаната страна надолу и печете на грила за 3-4 мин или докато по кожицата се образуват мехури и започне да почернява. Прехвърлете чушката в купа и покрийте с прозрачно фолио. След като изстине, я обелете, отстранете семките, ако са останали такива, и накъсайте на ленти.

 

3. Сварете граха и баклата във вряща подсолена вода за 1–2 мин, след това ги прехвърлете в голяма купа със студена вода, за да запазят яркия си зелен цвят. Отцедете и оставете настрана.

 

4. Силно загрейте оребрен тиган. Намажете тиквичките с малко зехтин и печете от двете страни за 1–2 мин, докато омекнат, но не прекалено много.

 

5. Добавете боба и останалите съставки в тигана с дресинга. Добавете лимоновия сок, сол и пипер и объркайте внимателно.