BBC Good Food Bulgaria – Рецепти и готварски съвети

Хлебчета с копър, пушена сьомга и салата от краставици


Нестандартни хлебчета с топинг от крем сирене и сьомга със свежа салата от краставици и червен лук

Продукти:
200 г бяло брашно и малко за поръсване
200 г пълнозърнесто брашно
1 ч.л. сода бикарбонат
20 г копър, половината ситно нарязан
50 г краве масло, на кубчета
300 мл мляко, затоплено и малко за намазване
1 ч.л. маково семе
200 г пушена сьомга, за поднасяне
300 г крем сирене, за поднасяне

[b]ЗА САЛАТАТА[/b]
1 с.л. захар
100 мл оризов оцет
1 голяма краставица, обелена
1/2 глава червен лук, много тънко нарязана
1 червена люта чушка, без семената, ситно нарязана

1. Започнете с хлебчетата. Загрейте фурната на 230°С (210°С с обдухване) и набрашнете тавата от печката. Смесете брашната, содата, накълцания копър и 2 ч.л. сол в купа, добавете маслото и го втрийте, докато го поемат. Сипете млякото и объркайте сместа на лепкаво тесто.


2. Извадете тестото върху набрашнена повърхност, поръсете го с брашно, поръсете и ръцете си и го сгънете 2-3 пъти, за да поомекне. Оформете го на кръг с дебелина 4 см и оформете хлебчета с нож за курабийки с диаметър 7 см (вижте съвета). Съберете остатъците и повторете действията до изчерпване на тестото. Намажете хлебчетата с мляко, поръсете ги с маково семе и ги изпечете за 15-18 мин до златисто. Охладете ги на решетка. Като всички хлебчета, и тези са най-вкусни същия ден.


3. Заемете се със салатата. Разбъркайте захарта в оцета, докато се разтвори. Разполовете краставицата и я почистете от семената. Нарежете я на дебели резени, добавете оцета, лука и чушката и я приберете за поне 15 мин в хладилника. Можете да го направите до 24 часа по-рано. Когато сте готови да поднесете, накъсайте върху салатата останалия копър. Разполовете хлебчетата, намажете ги с меко сирене и сложете по една ивица пушена сьомга върху всяка половинка.

 

Съвет

За да станат хлебчетата по-дебели, набрашнявайте ножа преди всяко отрязване. Така той няма да залепва за тестото и да смачква ръбовете на среза при натискането.