BBC Good Food Bulgaria – Рецепти и готварски съвети

Кексчета с боровинки и ядки


Вкусни хапки с малко захар.

Продукти:
олио за намазване или 12 хартиени кошнички
200 г брашно с набухвател
100 г лешници, леко запечени
1/2 ч.л. сода бикарбонат
280 мл айрян
100 мл обезмаслено мляко
3 големи яйца
2 с.л. сироп от агаве (или мед)
75 мл олио
100 г боровинки

1. Загрейте фурната на 180°С (160°С с обдухване). Намаслете леко силиконова форма за печене на кексчета или сложете хартиени кошнички. Разбийте брашното и лешниците в кухненски робот, докато ядките станат много дребни. Прехвърлете в купа и добавете содата. Смесете заедно млеката, яйцата, сиропа от агаве и олиото.

2. Добавете течните съставки към сухите и разбъркайте до гладка смес, прибавете боровинките. Разпределете сместа във формичките и печете 20 мин, докато забито шишче излезе сухо. Оставете да изстинат за 10 мин, преди да ги извадите от тавичката. Ако ги замразявате, размразете на стайна температура и затоплете преди ядене.