BBC Good Food Bulgaria – Рецепти и готварски съвети

Запечен камамбер и пръчици, увити в бекон


Много са лесни и могат да се приготвят предварително. Запечете пръчиците за 15 мин, охладете и ги оставете покрити до 1 ден. Преди да сервирате, добавете сиренето в средата и запечете за 10 мин на 190°С (170°С с обдухване).

Продукти:
400 г бяло брашно
7 г пакетче суха мая
2 ч.л. английска горчица на прах
1 ч.л. захар
2 ч.л. листа мащерка и още няколко стръкчета за сиренето
1 с.л. зехтин и още малко за намасляване
250 г сирене камамбер в кутия
20 резена бекон или панчета

1. Смесете заедно брашното, маята, горчицата на прах, 1 1/2 ч.л. сол, захарта, листата мащерка и 1/2 ч.л. прясно смлян черен пипер. Разбъркайте вътре 250 мл хладка вода, оформете с ръце тесто, прехвърлете го върху набрашнена работна повърхност и месете 10 мин, докато стане гладко и еластично. Ако разполагате с кухненски миксер с бъркалки за тесто, използвайте ги и месете само 5 мин. Прехвърлете тестото в голяма чиста купа, похлупете с намаслено прозрачно фолио и оставете на стайна температура за около 1 час, докато удвои обема си.

2. Загрейте фурната на 190°С (170°С с обдухване) и покрийте най-голямата си тава с хартия за печене. Сложете кутията от сиренето камамбер в средата на тавата.

3. Омесете отново тестото на гладка топка и направете с пръсти отвор по средата. Внимателно разтеглете тестения обръч така, че да се разшири отворът и да може да поставите тестото около празната кутия.Щолен мъфини Щоленът на Коледа е любим сладкиш, но вие можете да го приготвите и под формата на мъфини, чийто аромат ще зарадва всеки по всяко време. ЗА 10-12 бр.; ПОДГ. 20 мин + охлаждане; ГОТВЕНЕ 20 мин1-2 ч.л. слънчогледово олио, за намасляване 200 г брашно 50 г смлени бадеми по 1 ч.л. бакпулвер и сода бикарбонат 1/2 ч.л. смляна канела 100 г захар 100 г марципан, нарязан на парченца 25 г шамфъстък, едро нарязан 50 г запечени филирани бадеми 25 г стафиди 50 г сушени череши или боровинки 50 г сушени кайсии, нарязани 2 големи яйца.

4. Оформете тестото с помощта на кухненска ножица на 20 ленти, като започнете от външната страна навътре, без да стигате до края близо до кутията с камамбер. Ако ивиците бекон или панчета са по-широки, разполовете ги по дължина и ги разтеглете леко. Навийте спираловидно всяка около 20-те тестени ленти. Извадете внимателно кутията със сирене и оставете настрана.

5. Изрежете стърчащите краища на тестените пръчици с ножицата, намажете ги с малко зехтин и ги запечете за 15 мин.

6. През това време разопаковайте камамбера и сложете отгоре стръковете мащерка. Намажете повърхността със зехтин и поръсете с малко черен пипер. Извадете тавата от фурната и сложете сиренето в кутийката. Запечете за още 5 мин, докато тестото стане златисто и хрупкаво, а сиренето омекне.

ЗА ПОРЦИЯ (10): 256 ккал, 10 г мазнини, 5 г наситени мазнини, 29 г въглехидрати, 1 г захари, 1 г фибри, 12 г протеини, 1,4 г сол.