BBC Good Food Bulgaria – Рецепти и готварски съвети

Манакеш


Бързо и вкусно.

Продукти:
4 питки лаваш или пълнозърнести арабски питки
200 г сирене фета

ЗА ТУРСКАТА САЛАТА
8 хубави средно големи домата, нарязани на едри кубчета
½ краставица, нарязана на едри кубчета
½ малка връзка мента, само листата, накъсани
15 черни маслини без костилките
балсамов оцет за поръсване
зехтин екстра върджин за поръсване

ЗА ЧЕСНОВОТО КИСЕЛО МЛЯКО
1 скилидка чесън, смачкана
150 мл кисело мляко

ЗА ДРЕСИНГА ЗААТАР
½ малка връзка риган
½ връзка мащерка, само листенцата
150 мл зехтин
2 скилидки чесън, смачкани
сокът на ½ лимон
¼ ч.л. сумак
2 с.л. сусамово семе, печено

1. Първо направете салатата. Сложете доматите, краставицата, ментата и маслините в голяма купа, поръсете ги с малко балсамов оцет и зехтин и разбъркайте. Подправете на вкус.

2. Разбъркайте киселото мляко със смачкания чесън, подправете и го оставете настрана.

3. За дресинга сложете ригана, мащерката, зехтина и чесъна в купа и ги разбийте с ръчен блендер. Добавете лимоновия сок, сумака, сусама, малко сол и черен пипер и разбъркайте добре.

4. Намажете арабските питки от едната страна с по 2 препълнени супени лъжици от дресинга заатар, а отгоре сложете по 50 г сирене.

5. Сгънете хляба на две или го завийте на руло. Запечете го в сух оребрен тиган до златисто и го запазете топъл в съвсем слаба фурна.

6. Сервирайте с турската салата и гарнирайте с малко чесново кисело мляко.

ЗА ПОРЦИЯ: 761 ккал, 54 г мазнини, 14 г наситени мазнини, 47 г въглехидрати, 9 г захари, 5 г фибри, 20 г протеини, 2,6 г сол.