BBC Good Food Bulgaria – Рецепти и готварски съвети

Салата от печена тиква и кейл с портокалов дресинг


Без глутен

Продукти:
2 глави червен лук, всяка нарязана на 4 дебели кръгчета
4 скилидки чесън, необелени
8 малки резена тиква (около 250 г)
2 ч.л. рапично олио
½ ч.л. семена кимион
30 г бейби кейл
50 г зърна от нар (около ¼ от голям нар)
50 г сирене фета, натрошено

ЗА ДРЕСИНГА
1 портокал
1 с.л. ябълков оцет
1 ч.л. рапично олио
2 с.л. тиквени семки

1. Загрейте фурната на 200°С (180°C с обдухване). Разбъркайте лука, чесъна и тиквата в олиото, наредете ги на един слой в тава и запечете за 25 мин.

2. Извадете чесъна и го оставете настрана, обърнете зеленчуците, поръсете ги с кимиона и ги запечете за още 10 мин.

3. За да направите дресинга, настържете кората на половината портокал и я сложете в купа. Обелете портокала от бялата част и извадете сегментите между мембраните с остър нож върху купата, за да съберете сока. Разбъркайте вътре оцета, олиото и тиквените семки. Отстранете обвивката на запечения чесън и го направете на пюре, добавете го в купата. Разбъркайте добре.

4. Подредете изпечените зеленчуци в голяма чиния, отгоре сложете кейла и полейте с дресинга. Преди да сервирате, поръсете със зърната от нар и сиренето фета.