BBC Good Food Bulgaria – Рецепти и готварски съвети

По-лека телешка яхния с кнедли


Aнджела Нилсън създава по-лека версия на класическата рецепта, която е също толкова вкусна

Продукти:
За телешкото
1 с.л. рапично олио
2 средни глави лук, нарязани
2 дафинови листа
4 стръка мащерка и още за сервиране
550 г телешко месо без тлъстини, на хапки
100 мл червено вино
1 ½ с.л. брашно
1 ч.л. английскa горчица на прах
230 г консерва домати за готвене
500 мл зеленчуков бульон
280 г моркови, разрязани по дължина, а след това на парчета
400 г тиква, без семената, обелена и нарязана на 3-4 см парчета
140 г гъби печурки, нарязани на четвъртини или наполовина

За кнедлите
140 г брашно с набухвател
½ ч.л. английска горчица на прах
2 стръка пресен лук, почистени, ситно нарязани
3 с.л. магданоз, нарязан
2 с.л. рапично олио
100 мл бътърмилк

1. Загрейте олиото в дълбок тиган. Добавете лука, дафиновите листа, стръковете мащерка и запържете на умерен огън за 8 мин. Разбърквайте често, докато лукът стане златист. Увеличете огъня, добавете месото и го запържете за кратко, докато започне да губи червеникавия си цвят. Сипете вътре виното, разбъркайте и оставете да покъкри за кратко. Намалете огъня, поръсете с брашното и горчицата на прах и разбърквайте 1 мин. Месото би трябвало да е покрито с богат, гъст сос.

2. Добавете доматите и разбъркайте, за да се раздробят. прибавете бульона и кипнете. Сложете морковите, тиквата и гъбите, намалете огъня, похлупете и оставете да къкри 1 ч 40 мин, като разбърквате често. Махнете капака и гответе още 20 мин на слаб огън, докато месото стане крехко. подправете с черен пипер.

3. Когато яхнията е почти готова, затоплете фурната на 190°С (170°С с обдухване). Сложете вътре 2,25-литрова огнеупорна тенджера, за да се затопли. Направете кнедлите. Сложете брашното, горчицата на прах, малко черен пипер и щипка сол в купа, после добавете и разбъркайте вътре пресния лук и магданоза. Смесете олиото и бътърмилка и внимателно ги прибавете към брашното. Добавете 1-2 капки студена вода, ако има нужда, за да се оберат всички сухи парченца от дъното на купата. разбърквайте, докато се получи меко и лепкаво тесто. Месете го колкото можете по-леко, за да не станат кнедлите твърди. Нарежете тестото на 8 парчета и леко ги оформете на малки топки.

4. Внимателно преместете яхнията в сгорещения съд, извадете дафиновите листа и стръковете мащерка. Поставете кнедлите най-отгоре и ги притиснете, за да се потопят леко в соса. Сложете съда върху тава и гответе около 20 мин, докато кнедлите бухнат и връхчетата им се зачервят. Сервирайте ястието поръсено с листа от мащерка.