BBC Good Food Bulgaria – Рецепти и готварски съвети

Безглутенови рибени кюфтета


Това е наистина лесен начин да включите риба в менюто си. Ако нямате проблем с глутена, може да използвате обикновена майонеза и брашно.

Продукти:
2 големи картофа, около 550 г, нарязани на парченца
2 х 120 г консерви риба тон в собствен сос
1 лимон, сокът от ½, останалият на резени
½ малка връзка див чесън, нарязан
1 яйце, разбито
4 стръка пресен лук, нарязани
4 с.л. безглутенова майонеза
2 с.л. безглутеново брашно, за поръсване
2 с.л. зехтин
смесени салатни листа, за сервиране

1. Сложете картофите в тенджера, покрийте ги със студена подсолена вода и ги кипнете. Намалете огъня и варете 8 мин, докато омекнат. Отцедете и върнете в горещата тенджера да се подсушат за 2 мин.

2. Намачкайте картофите в голяма купа. Добавете рибата тон и я разтрошете с вилица, смесете добре. прибавете лимоновия сок и дивия лук. овкусете достатъчно, добавете яйцето и омесете с ръце сместа.

Разделете я на 6 части и оформете рибените кюфтета. За да ги изпържите, загрейте половината зехтин в голям незалепващ тиган и поръсете кюфтетата с брашно. Изпържете половината за 3-4 мин от всяка страна, докато станат златисти и се сгорещят отвътре. Повторете с останалите.

3. Сервирайте рибените кюфтета с майонеза, лимонови резени и малко смесени салатни листа.