BBC Good Food Bulgaria – Рецепти и готварски съвети

Запечено пиле по испански с чорисо и чушки


Рецепта, която можете да научите наизуст

Продукти:
4 едри скилидки чесън
1 с.л. пресни листа от мащерка и няколко стръка
4 ч.л. рапично олио или зехтин
8 пилешки бутчета с кокала, излишната кожа отстранена
700 г смесени видове чушки, разполовени, без семките
140 г чорисо, едро нарязано
20 черни маслини без костилки
200 г чери домати
3 с.л. шери оцет или червен винен оцет
хрупкав хляб, паста или картофи, за сервиране

1. Загрейте фурната на 200°С (180°С с обдухване). Счукайте в хаванче чесъна и листата мащерка с малко сол и черен пипер и 2 ч.л. олио, докато получите паста. Може и да настържете чесъна, после разбъркайте всичко добре.

2. Намажете бутчетата от долната страна с пастата, за да ги ароматизира.

3. Нарежете всяка половинка от чушките на 2-3 части, сложете ги в тава заедно с чорисото и маслините, полейте с останалото олио. Сложете най-отгоре парчетата пиле с кожата нагоре. Разпръснете чери доматите, полейте оцета навсякъде, овкусете и пъхнете стръковете мащерка в сместа.

4. Запечете за 1 час, докато пилешката кожа стане хрупкава, а зеленчуците омекнат. Сервирайте с хрупкав хляб, паста или картофи.