BBC Good Food Bulgaria – Рецепти и готварски съвети

Кекс с тиква и марципанов пълнеж


Това е нещо средно между кекс и щолен, но няма нужда да престоява. Пече се само за час, а се украсява за минути.

Продукти:
225 г масло, меко, и още малко за намазване
225 г брашно с набухвател и още 1 с.л. за формата
250 г тъмна захар мусковадо
4 големи яйца, на стайна температура, разбити
1 ч.л. бакпулвер
100 г смлени бадеми
1 ч.л. микс подправки за сладкиш
1 ч.л. канела на прах и още щипка за украсата
250 г настъргана тиква цигулка
250 г микс сушени плодове
100 г орехови ядки, ситно нарязани, запазете няколко цели за украса

ЗА МАРЦИПАНОВИЯ ПЪЛНЕЖ
брашно, за поръсване
200 г марципан
50 г глазирани череши, едро нарязани, и няколко цели череши за украса
настърганата кора на 1 портокал

ЗА ГЛАЗУРАТА
140 г пълномаслено крем сирене, охладено
175 г пудра захар, пресята
50 г масло, меко
2 ч.л. пълномаслено прясно мляко
1 ч.л. ванилов екстракт

1. Намазнете равномерно кръгла форма за кекс, като покриете всички извивки и ръбчета. Пресейте 1 с.л. брашно над формата, така че да я покриете отвътре със съвсем фин слой. Потупайте формата, за да падне излишното брашно. Загрейте фурната на 180°С (160°С с обдухване).

2. За марципановия пълнеж първо поръсете работната повърхност с още малко брашно. Замесете марципана набързо и го смесете с черешите и настърганата портокалова кора. Разточете го на фитил с дебелина около 3 см и слепете краищата така, че да получите кръг.

3. За кекса сложете маслото, брашното, захарта, яйцата, бакпулвера, бадемите, подправките и ¼ ч.л. сол в голяма купа. Разбийте всичко с миксер до гладко тесто и го разбъркайте с тиквата, плодовете и орехите.

4. Пресипете половината тесто в подготвената форма, а отгоре притиснете кръга марципанов пълнеж. Залейте го с останалото тесто и загладете повърхността. Запечете за 30 мин и намалете фурната на 160°С (140°С с обдухване), но без да отваряте фурната. Когато е готов, кексът ще е златист, бухнал и ще е започнал да се отлепва от ръба на формата. Оставете го да изстине за 15 мин, потупайте силно дъното на формата и я обърнете, за да извадите кекса върху решетка. Оставете да изстине напълно.

5. За глазурата разбийте половината крем сирене с пудрата захар и маслото до равномерна смес. Добавете останалото крем сирене, ваниловия екстракт и млякото и продължете да разбивате до гъста глазура. Като консистенция трябва да наподобява полугъста сметана.

6. Щом кексът изстине, полейте го с глазурата с помощта на лъжица, оставете да се стече по стените му. Поръсете с малко канела и го сложете в хладилника за 10 мин, за да може глазурата да стегне леко. Украсете с целите череши и ореховите ядки. В хладилника кексът ще се съхрани до 5 дни.