BBC Good Food Bulgaria – Рецепти и готварски съвети

Фокача с песто и моцарела


Бързо, лесно и италианско.

Продукти:
500 г бяло брашно и още малко за поръсване
1 1/2 ч.л. сол
1 пакетче суха мая (7 г)
2 с.л. студено пресован зехтин и още малко за поръсване
125 г моцарела
5 с.л. песто
морска сол за сервиране (по желание)

1. Сипете брашното в купа и го смесете със солта. Сложете маята в 325 мл хладка вода. Сипете водата и зехтина в купата с брашното и объркайте с лъжица или с ръце. Замесете до топка тесто.

2. Сложете тестото на набрашнена повърхност и месете поне 10 мин. Опитайте се да вкарате колкото се може повече въздух в него. Сложете замесеното тесто в намазнена купа, намажете с малко зехтин и го покрийте с фолио или кърпа. Оставете го да втаса и бухне за около час на топло.

3. Раздърпайте тестото в тавата от фурната, докато стане горе-долу 20 х 30 см. Покрийте го с кърпа и го оставете да се надигне наполовина за 30-40 мин на топло място.

4. Загрейте фурната до 180°С (160°С с обдухване). Щом тестото се надигне, притиснете го внимателно с пръсти, за да направите малки дупки. Запечете за 15 мин и го извадете от фурната. Поръсете с накъсаната моцарела и запечете за още 5-10 мин до златисто. Поръсете с песто и морска сол (по желание). Сервирайте веднага.