Автентична кухня от Ямайка

Публикувано на: 27.08.2015 в 11:07 часа

Джон Тород, шеф-готвач и съдия на кулинарни конкурси

 Едно от най-големите ми открития, когато се преместих в Лондон, беше ямайската храна, а през последните 15 години научих повече за класическите ястия и съставки в тази страна. Ароматите и вкусовете притежават силата да ви пренесат другаде и мисля, че това е, което харесвам в ямайската кухня - независимо от времето навън вкусът и ароматите ви отвеждат на тропически остров.

 

 

Основни съставки

Смес от подправки или паста „джърк“ Най-добра е домашно приготвената, но и готовата не е лоша. Рецептата варира в зависимост от готвача, но "джърк" винаги съдържа бахар, зелен лук, изключително лютите чушки „скоч бонет“ (шотландско боне) и мащерка.

Ориз басмати Емигранти от Индия и Китай са донесли на острова ориза, който се е превърнал в най-популярната гарнитура в целия регион. Най-ароматният – басмати, се използва за приготвянето на прочутото ястие ориз с боб.

Боб Понеже е евтин и траен при почти всякакви условия, изсушеният боб е основен продукт в ямайската кухня – използва се в яхнии, супи и кърита заедно с ориза. По традиция сухият боб се накисва и след това се вари, но е много по-лесно да бъде купен готов, в консерви.

Бахар Местните изсушени плодове на бахара приличат на големи кафяви зърна черен пипер. Те се смилат на прах, чийто аромат наподобява този на смес от карамфил, канела, индийско орехче и черен пипер.

Люти чушки „скоч бонет“ Тези тумбести чушлета с формата на уличен фенер имат по-сладникав плодов аромат от обикновените люти чушки. Внимание – те са и доста по-люти.

Зелени лимони Климатът е идеален за отглеждане на цитрусови плодове и зелените лимони са сред най-важните съставки в сосовете и маринатите.

Мащерка Полуизсушената мащерка е преобладаващата зелена подправка в ямайската кухня – от целите стръкове в яхнии и кърита до листата в маринати и сосове.

 

Ароматите на Ямайка

Ямайка притежава може би най-интересната храна в Карибския басейн. За пет века на миграции и търговски взаимоотношения ямайската храна се е превърнала в уникална кухня, като ястията на коренното население са еволюирали под влиянието на южноамерикански, европейски, африкански, индийски и китайски стилове и съставки.

Изключително ароматни съчетания от билки, подправки и сосове се смесват, за да се получат маринати като известната „джърк“, които често се използват за обработка на месо (най-вече пилешко, агнешко и козе), риба и зеленчуци. Нерядко се готви на открито, често в мангали, направени от бидони за машинно масло. Така храната получава аромат на дим.

Пригответе си тази рецепта за риба на грил, за да усетите прекрасните аромати на Ямайка.

Коментари

....................................