Да готвим като мароканци

Публикувано на: 30.08.2015 в 6:06 часа

Ароматите на Мароко

 

Мароко се намира в Северна Африка, на брега на Средиземно море. Чрез търговията в страната навлизат различни култури, които оставят своя отпечатък и върху храната, и обогатяват типичните берберски ястия и съставки като тажините и кускуса.

Разнообразните подправки и комбинациите от месо и сушени плодове са внесени от арабите, а продукти като маслини и зехтин идват от Испания.

Шермула е зелена марината от ситно нарязани зелени подправки и сухи подправки на прах. Често се използва за ароматизиране на риба на скара.

Хариса е гъста люта паста, ароматизирана с чесън, кимион и малко розова вода. Може да се добавя към ястия като съставка, да се предлага самостоятелно или като гарнитура.

Маринованите лимони се консервират в саламура и придават интензивен лимонов аромат на ястията. Най-често месестата част се хвърля, а кората се нарязва на тънки ивички или на ситно.

Рас ел ханут е микс от подправки. Има различни варианти, но обикновено включва лют червен пипер, кимион, кориандър, куркума, канела, карамфил, а често и листенца от роза.

Тажинът е известно мароканско задушено, кръстено на глинения съд, в който се приготвя. Може да се приготви като гъста супа със зеленчуци, има безброй варианти с риба и месо, но класическата рецепта е с пилешко, мариновани лимони и маслини.

Повечето марокански ястия не са широкоизвестни, но е забавно да си ги приготвите у дома, тъй като съставките са, общо взето, достъпни.

Коментари

....................................